Niste sami, prijavite: Podrška građanima u borbi protiv korupcije

Neformalne grupe građana koji smatraju da trpe posledice loših odluka donesenih usled zloupotrebe položaja ovlaštenih lica ili nezakonitog postupanja vlasti moći će da računaju na pomoć nevladinih organizacija koji implementiraju projekat “USAIDove podrške građanima u borbi protiv korupcije”.

Javni poziv onima koji ne mogu zbog korupcije da ostvare prava koja im zakonski pripadaju, uputili su Centri civilnih inicijativa. Zajedno sa CCI projekat implementiraju "Transparency International" i Centar za razvoj medija i analize "CRMA", a finansiran je od strane USAID.

Rok za prijavu nije ograničen i odnosi se na područje cijele BiH, odnosno na RS, Federaciju i Brčko Distrikt BiH.

Podrške koje se mogu dobiti su prijave problema koji su nastali kao posledica koruptivnih radnji kao što su zloupotreba funkcija i resursa, korupcije u zdravstvu, zloupotrebe u javnim nabavkama, upravljaju javnim sredstvima i budžetima, nelegalnu gradnju i druge vrste koruptivnih radnji.

Nisu ograničena ni područja, pa se prijave mogu odnositi na ulicu, kvart, mjesnu zajednicu, opštinu ili grad.

Prednost u odabiru prijava imaće inicijative koje imaju potencijal da donesu korist široj lokalnoj zajednici, te koje aktivno uključuju građane i veću grupu ljudi.

Iz CCI kažu da su podrške koju mogu dobiti grupe građana u analizi problema i pravnu podršku, podršku za podizanje problema na javni nivo sa PR aktivnostima, finansijsku podršku i druge vrste, neophodne za realizaciju inicijativa, zavisno od problema.

Prijave građani mogu poslati na broj telefona 063/396-536 ili na mejl protivkorupcije@ccibh.org.

Lj. ĐURIĆ