Nove hrvatske riječi vezane za kovid: Društvostaj, obustavka, samoosama, disajnik...

Naše komšije Hrvati pored borbe sa koronavirusom, "bore" se i sa sopstvenim jezikom. Želja da pošto poto tuđice prevedu na hrvatski jezik odvela ih je toliko daleko da su organizovali i takmičenje za najbolju novu hrvatsku riječ.

Od 19 novih prijedloga, čak osam njih pokušava da zamijeni tuđice koje su povezane za epidemiju kovida-19.

Naime, časopis "Jezik" i Zaklada "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor za nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri riječi će uskoro biti proglašene najboljima.

Tako su za pandemiju predložili velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator je dišnik ili disajnik, lokdoun će biti društvostaj ili obustavka, dok će se za samoizolaciju ubuduće koristiti samoosama.

Među terminima koji nemaju veze sa koronom je njuzleter koji bi trebalo da na hrvatskom glasi novosnik, regenerator obnovnik, solarna ploča biće suncozor, dok će osoba koja govori znakovnim jezikom od sada biti rukozborac, za tabu su smislili novu riječ - zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Za pomenuto takmičenje za najbolju novu hrvatsku riječ pristigla su 244 prijedloga od 166 predlagača. Javna dodjela nagrade neće, kao do sada, biti organizovana zbog, kako bi Hrvati rekli, velepošasti, odnosno pandemije.    

Tagovi: