Novi asfalt i bankine izdržali do prvih kiša (FOTO)

Nakon prvih obilnijih kiša, bujične vode su na više mjesta oštetile i ugrozile novi lokalni put Nožičko – Martinac koji je predat na upotrebu prije nepunih sedam mjeseci. Voda je odnijela bankine, potkopala asfalt, pomjerila betonske propuste i oštetila odvodne kanale.

Oštećenja zahtijevaju brzu intervenciju investitora i izvodjača radova na čiju adresu mještani Nožičkog i Starog Martinca upućuju kritike zbog dosta manjkavosti u njegovoj izgradnji.

U ovu lokalnu saobraćajnicu dugu 10,5 kilometara, koja izlazi na autoput „9. maj“  Banja Luka – Doboj, uloženo je 2,6 miliona maraka.

Investitor je bilo JP „Autoputevi“ Republike Srpske, a izvođač radova laktaška kompanija „Integral Inženjering“.

Podsjećamo, da su svečanom puštanju u saobraćaj prisustvovali najviši funkcioneri Srpske, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Željka Cvijanović, jer je riječ o veoma značajnoj saobraćajnici koja povezuje srbačku, laktašku i prnjavorsku opštinu.

Ali niko nije očekivao da će se za kratko vrijeme pojaviti oštećenja koja ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju.

„Održavanje lokalnih puteva je u nadležnosti lokalne zajednice, ali je rekonstrukcija i modernizacija saobraćajnice Nožičko – Martinac bio projekat  „Autoputeva“ i Vlade RS. Mi ćemo nastojati da izvodjač radova sanira oštećenja, uz kvalitetnija rješenja bankina, odvodnih kanala i propusta na najkritičnijim lokacijama“, kaže  načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević.

Građani Nožičkog i Martinca su dugo čekali da dobiju novi asfalt koji im je, kako kažu, olakšao život nakon višegodišnje patnje. Ukoliko se  što prije ne saniraju oštećenja, tvrde, nove bujične vode bi mogle donijeti veće posljedice i nove nevolje.

(BN/S.K.)