Obilježen Dan 16. krajiške motorizovane brigade (FOTO)

Parastosom poginulim borcima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, danas je u Mašićima, selu kod Gradiške, obilježeno 29 godina od početka pobjedonosnog puta slavne 16. krajiške motorizovane brigade.

Šesnaesta  garava, kako su je zvali u narodu, za Republiku Srpsku je ugradila živote svojih 437 boraca, a preko dvije hiljade boraca je ranjeno.

Ostoja Bilak bio je na čelu oklopnog bataljona ove slavne brigade.

„Počeli smo u okvirima Jugoslovenske narodne armije i bivše države koja se nije znala braniti. Naš narod je bio napadnut, prvo u Sloveniji, poslije u Hrvatskoj. Kasarne su bile okupirane bez struje, vode i hrane. Naš zadatak u prvoj varijanti je bio da budemo tampon zona i zaštitimo svoj narod. S proljeća 92. godine uvedeni su mirovnjaci, ali zakuvalo se u Bosni. Prve žrtve pale su u Sijekovcu, napadnuti su svatovi u Sarajevu. Uslijedilo je formiranje paravojnih organizacija, 'Zelenih beretki' i 'Patriotske lige“, rekao je Bilak.

Šesnaesta brigada dala je nemjerljiv doprinos i na probijanju koridora života i na dvadesetak ratišta širom današnje Republike Srpske.

Nedjeljko Madžar u vrijeme rata bio je pomoćnik komandanta brigade za moral.

„Činjenica da niko od oficira ili vojnika 16. brigade nije procesuiran za eventualne ratne zločine dovoljno govori o moralu i čojstvu u brigadi. Naše borce uvijek su krasile visoke moralne osobine. Pogledajte ratišta na kojima je ratovala 16. brigada, to je ustvari karta današnje Republike Srpske“,  rekao je Madžar.

Pripadnici 16. krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića kod Gradiške na svoj ratni put dug 1.727 dana. Brigada se borila na ukupno 20 ratišta u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i na Manjači. 437 boraca ove brigade dalo je svoje živote za Republiku Srpsku, a preko dvije hiljade boraca je ranjeno. Brigada je bila predviđena za 4.300 boraca, a kroz jedinicu, da bi se ona popunjavala i održavala prošlo je više od deset hiljada boraca.

Vijence na spomen – kompleksu u Mašićima položili su predstavnici gradskih vlasti Banja Luke i Gradiške, opština Laktaši i Srbac, delegacije 16. brigade, Boračke organizacije RS i drugi.

Boško GRGIĆ