U oktobru festival knjige umjesto sajma knjiga

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će na prijedlog izdavača tokom oktobra biti organizovan Festival knjige umjesto tradicionalnog Sajma knjiga.

"Kao Grad, izaći ćemo im u susret i odobriti održavanje Festivala knjige. Izdavači su predložili dve lokacije, Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdan. Iskreno da vam kažem, smatram da je bolji izbor Kalemegdan jer ima više prostora", rekao je Vesić.

On je istakao da je danas o tome razgovarao sa gradskim sekretarom za kulturu.

"Predložićemo da se Festival knjige održi na Kalemegdanu i da štandovi budu izloženi desetak dana ili dve nedelje, a možda i dva vikenda, kako izdavači budu hteli. Na taj način će Beograđanima, ipak, izložiti i ponuditi knjige, i to na otvorenom prostoru", rekao je Vesić za Studio "B".

On kaže da će se na ovaj način održati kontinuitet dok se čeka decembar i odluka da li će održavanje Sajma knjiga biti u skladu sa epidemiološkom situacijom u vezi sa virusom korona.

On je podsjetio da je Sajam knjiga odložen zbog epidemiološke situacije, jer bi njegova organizacija bila teško izvodljiva, zbog zatvorenog prostora u kojem se ovaj sajam održava.

"Uspešna manifestacija mora da okupi velik broj ljudi i omogući organizovane dolaske škola", dodao je on.