Oslikavanje freskama manastira u Vozući (FOTO)

Zadužbina Nemanjića, manastir “Svete Trojice” u Vozući u opštini Zavidovići, dobiće u unutrašnjosti novi, ljepši izgled, jer je blagosovom Mitropolita dabro-bosanskog Hrizostoma započelo živopisanije, odnosno njegovo oslikavanje freskama.

Iako se od nekadašnjih 7.260 srpskih stanovnika naselja dolinom rijeke Krivaje do Vozuće i dijela Ozrena, koji pripada opštini Zavidovići, vratio simboličan broj predratnih stanovnika, veliki broj priložnika se prijavio sa željom da se njihovo ime nađe među njima.

Najveći broj ih je iz Doboja, a prilično brojni su i u Vukosavlju, Modriči, Derventi, Prnjavoru, Bijeljini i drugim gradovima RS, Srbije, ali i razasutih na raznim stranama svijeta. Oni se javljaju sa željama koja freska da se oslika u njihovo ime, a određena cijena je skromna i zavisi od veličine freske.

- Za sada evidentiramo zainteresovane priložnike za živopisanije, ali još uvek imamo na raspolaganju freske na kojima pored svetitelja nema imena i različite su kvadrature – kaže nam službujući sveštenik SPC za opštine Zavidovići i Žepče i upravitelj manastira u Vozući protojerej-stavrofor Zoran Živković.

Lj. Đ.