Ostalo je još malo vremena: Zimska oprema obavezna od 1. novembra

Vozači, ostalo je još malo vremena da zamijenite svoje gume, jer ove godine posjedovanje odgovarajuće zimske opreme obavezno je od 1. novembra.

Naime, stupanjem na snagu novog Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima obavezno je posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila naredne godine – bez obzira na vremenske uslove.

Novim Pravilnikom, koji je na snagu stupio 30. decembra 2020. godine, od navedene obaveze su izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama.

Zašto je važno zamijeniti gume?

Svima je poznato da gume na automobilima treba da se mijenjaju dva puta godišnje, odnosno pred zimu i pred ljeto. Vozačima je to “velika” obaveza, ali posljedice koje mogu nastati posjedovanje neispravnih guma mogu biti još veće.

U zimskom periodu, niske temperature koje su svakodnevnica, kao i česte i obilne padavine, izuzetno nepovoljno utiču na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi, što svakako utiče i na samu bezbjednost u saobraćaju.

Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, so nakupljena na putevima šteti šasiji i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, troše energiju iz akumulatora i štete svim ostalim komponentama vozila.

Ljetne gume samo malom promjenom temperature gube svoju svrhu. One već pri temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusovih gube svoju elastičnost i sposobnost prijanjanja. Takođe, smanjuje se stabilnost vozila i put kočenja postaje duži i time se povećava mogućnost nezgoda.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između vozila i puta presudne su za sigurnost saobraćaja.

Upravo zbog toga, neophodno je adekvatno pripremiti i sebe i svoje vozilo za nadolazeću zimu. Stručnjaci savjetuju da je najbolje staviti sve četiri zimske gume, iste marke, istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila.