Otkrivanje tajni o stradanjima Srba u Velikom ratu

Istorijsku građu i podatke iz Velikog svjetskog rata sa područja Vozuće, Ozrena i Gostovića objavio je u monografiji "Neoplakani" autor Nenad Cvjetković, novinar i publicista iz Doboja, koji već 15 godina živi i radi u Americi.

"Koristeći se istraživačkim i naučnim metodama, autor je uspio da odgovori na pitanja koja su decenijama mučila srpsko stanovništvo ovih područja, gdje su i kako završili mobilisani njihovi preci u austrougarskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu. Potomci ratnika koji ostaše na ratištima Šlezije, Galicije, Karpata, Bukovine, Soče, Albanije i Srbije mogu se sa izvjesnom sigurnošću uputiti na put traganja za svojim precima", napisao je u recenciji monografije Radislav Jović iz Beograda.

Autor knjige, Nenad Cvjetković (FOTO: LJ. Đurić)

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Narodna prosveta" iz Beograda na 248 strana, sa 138 fotografija i dokumentima o učešću i pogibiji oko hiljadu ljudi sa ovih područja na ruskom i italijanskom frontu. Cvjetković je za pisanje knjige koristio i originalnu arhivu austrijske nacionalne biblioteke i mnogobrojne zapise sa terena.

Cjelokupan prihod od prodaje knjige namijenjen je fondu za obnovu srednjovjekovnog manastira Udrim u Gostoviću i manastirskog konaka kod manastira “Sveta Trojica” u Vozući, opština Zavidovići.

Cvjetković je napisao nekoliko knjiga o zavičaju "Energetika u Krivaji", "Vozuća, zapis o zavičaju", "Pod zastavom džihada", "Vozovi Vozuće", "Bitka za Vozuću 1992-1995", te "Cvjetkovići od Vozuće".

Tokom svog dosadašnjeg novinarskog i publicističkog rada publikovao je i guslarske kasete i DVD o stradanju i počinjenom genocidu nad srpskim narodom na području parohije hrške i vozućke u Drugom svjetskom ratu "Vozuća će slavu sačuvati", te građanskom ratu 1992-95. godine "Odbrana i stradanje Vozuće".

Lj. Đ.