Otkriveno najveće nalazište litijuma na svijetu?

U Americi je pronađeno možda najveće nalazište litijuma na svijetu. Po procjenama, moglo bi da sadrži čak 40 miliona tona rijetkog metala, a dosadašnji rekord je 23 miliona tona.

Nalazište litijuma otkriveno u vulkanskom krateru duž granice Nevade i Oregona može da sadrži do 40 miliona tona rijetkog metala. Ovo je vjerovatno najveće nalazište na svijetu, što bi moglo da ima ogroman uticaj na industriju električnih vozila, navodi nova studija.

Procjenjuje se da ležište skriveno u rasjedu Mekdermit sadrži između 20 miliona i 40 miliona tona litijuma, što bi bilo skoro duplo više od trenutnog rekorda od oko 23 miliona metričkih tona pronađenog tokom ljeta ispod bolivijske solane, izvijestili su istraživači u Science Advances.To bi, takođe, značajno povećalo ukupne američke rezerve litijuma, koje su ranije procijenjene na svega jedan milion metričkih tona.

Belgijski geolog Anouk Borst rekao je da ako se procjena pokaže tačnom, iznenadna prevelika količina američkog litijuma — metala koji traže proizvođači električnih vozila — može imati globalne posljedice.

- To bi moglo da promijeni dinamiku snabdijevanja litijumom na globalnom nivou, u smislu cijene, sigurnosti snabdijevanja i geopolitike. SAD bi imale sopstvene zalihe litijuma i industrije bi se manje plašile nestašice snabdijevanja - rekao je Borst za Chemistry World.

 

Tagovi: