Pero Karan: Naši potencijali moraju biti u službi razvoja, a ne u službi vlasti

Kozarska Dubica može i mora mnogo bolje iskoristiti svoj položaj i potencijale. Dugo smo u dubiozi u koju nas već deceniju uvlači aktuelna vlast, a naša opština je mjesto koje sa organizovanom i efikasnom javnom upravom može doživjeti procvat, kaže kandidat PDP-SDS za načelnika Kozarske Dubice Pero Karan.

Karan kaže da se 60% opštinskog budžeta mora usmjeriti na potrebe građana i razvojne projekte, umjesto na trenutno tromu administraciju:

„Kozarska Dubica ima industrijske, poljoprivredne i turističke potencijale u koje se treba ulagati da bi bili u službi razvoja. Opštinska vlast mora ulagati u opštinu, a ne opština u potrebe vlastodržaca. Neophodno je obezbijediti uslove da se smanji cijena vode, odvoza smeća, drugih komunalnih usluga i svih priključnih taksi, što ćemo i uraditi“, kaže ovaj diplomirani ekonomista koji je stekao ozbiljno iskustvo kao direktor Lokalne agencije za razvoj i kao načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u vrijeme kada je Dubica imala pozitivan trend razvoja.

„S tim iskustvom, kao i odborničkim, odlično znam koje su trenutne manjkavosti opštinske uprave, ali što je najbitnije – odlično znam kakvi su potencijali Kozarske Dubice koji bi mogli biti vrlo dobro iskorišteni ukoliko bi se njom upravljalo odgovorno i stručno“, dodaje Karan.

On kaže da se uštedama sredstava se trenutno neplanski i nesvrsishodno usmjeravaju mogu učiniti vrlo konkretne stvari za Dubičane i napredak naše Kozarske Dubice:

„Subvencionisanje i podsticanje privrede je prvi korak koji se može višestruko isplatiti i pokrenuti mnoge druge projekte. Turizam je značajan potencijal opštine koja se nalazi na obali našeg bisera Une, ali su potrebna ulaganja u putnu infrastrukturu, uređenje glavne, Svetosavske ulice, izgradnja turističko – rekreativnog centra, šetališta i kupališta da bi turizam u Dubici doživio procvat. A znanjem i voljom, to je ostvarivo“, ističe Karan.

Njegov plan je i pomoć opštine parovima pri liječenju steriliteta, podsticanje demografske obnove konkretnim davanjima od 500 KM za svako novorođeno dijete, te za treće i svako naredno 1000 KM. Karan želi učenicima obezbijediti besplatan prevoz, jer kako kaže „trenutno nas je manje nego nakon strašnih stradanja koja je ovaj kraj doživio u Drugom svjetskom ratu, a ulaganjem u popravljanje demografske slike jedini je način da sačuvamo našu budućnost“:

„Obezbijedićemo da najbolji studenti mogu raditi pripravnički ili volonterski staž u našoj opštini, te značajne subvencije za svako novo zaposlenje u privredi. To je prvi preduslov da ljudi ovdje počnu da rade, grade, stvaraju i ostaju. Kozarska Dubica, pored egzistencijalnihb potreba, mora obezbijediti svojim građanima i druge sadržaje koje čine lijep život u jednom mjestu: sistemski ćemo urediti finansiranje i poboljšanje sportskih i kulturnih sadržaja, osnovati amatersko pozorište, a u planu je i osnivanje zavičajnog muzeja“, kaže Karan.

On je podsjetio da je PDP započeo i nastaviće da radi na realizaciji krupnih projekata:

„Tu prije svega mislim na završetak izgradnje i uređenje Memorijalnog centra u Spomen području Donja Gradina. Dalje, mislim na lokalne, ali i regionalni puta Moštanica – Mrakovica, te brzu cestu Prijedor-Kozarska Dubica-Donja Gradina. Znam da Dubica može i da ću sve podrediti tome da bude među najrazvijenijim opštinama Republike Srpske, turistički centar sjevera, opština sa razvijenim ekonomskim, kulturnim i društvenim životom“, zaključuje Karan.