Petra Šmuc iz Austrije došla da pomogne porodici kod Sokoca

Sedmočlana porodica Ćeranić iz sela Sokolovići kod Sokoca dobila je 50 ovaca. Novac za stado obezbijedila je Petra Šmuc, koja skoro 40 godina živi u Austriji.

Porodici Ćeranić prije nekoliko godina bolest je uništila cijelo stado, preko stotinu ovaca. Otac Kosta borio se, radio na brenti i u nadnici da prehrani djecu, ali, kako nesreća ne dolazi sama, i on je od teškog rada obolio, prenosi BN.

Petru Šmuc dirnula je priča o teškom životu petoro djece Ćeranića, te je odlučila da im uz poklone u hrani, odjeći i slatkišima, kupi i 50 ovaca.Doputovala je iz Beča u Sokoloviće da im lično preda poklone i ostala neprijatno iznenađena zatečenim stanjem.

Posebno ju je pogodilo kada je vidjela obrušen strop u sobi u kojoj spavaju mali Ćeranići.

Želim da poručim Vladi Republike Srpske da pod hitno nešto preduzmu, ovo je sramota. Ovo je da se čovjek rasplače. Kada sam vidjela sobu ove djece, to je strašno. Plafon može svakoga trenutka da ubije tu djecu. Ovdje je u pitanju život petoro djece – kaže Petra i dodaje da razmišlja o tome da fotografije kuće porodice Ćeranić pokaže austrijskoj Vladi i objasni kako naša Vlada neće i ne želi da se brine za svoj narod.

Petra, ipak, ističe da je ponosna na to što u Republici Srpskoj postoje divne i hrabre majke, kao što je Blaženka Ćeranić, koja ima petoro divne, lijepe i kulturne djece.

Mali Ćeranići su zaista divna djeca, skromni i vrijedni.

Tromjesečni Jovica i dvogodišnja Slađana još nisu ni svjesni nemaštine u kojoj žive. Najstarija kćerka, trinaestogodišnja Gordana, dvije godine mlađi Aleksandar i devetogodišnja Aleksandra na svojim plećima već osjećaju težinu života.

Ustaju u pet ujutro da bi se spremili za školu. Oko pola šest kreću iz kuće i pješače pola sata do autobuske stanice. Svi su odlični učenici, uz školske obaveze nađu vremena i da pomažu roditeljima.

Majka Blaženka priznaje da je teško, ali ističe da joj je najvažnije da su djeca zdrava i poslušna. Sada, kada imaju 50 ovaca, sve će biti lakše, pa će možda uspjeti i da renoviraju trošnu kuću koja nema izolaciju ni kvalitetnu stolariju.

Hladno je, posebno zimi, ali snalazimo se – kaže Blaženka, a na pitanje da li voljela da se preseli negdje bliže Sokocu, odgovara:

Ne. Volim da živim na selu. Šta bismo radili u Sokocu? Ovdje možemo da se bavimo stočarstvom i poljoprivredom i da od toga živimo.

Ćeranići nikada nisu tražili pomoć, iako im je očigledno potrebna. Dušan Santrač iz Bijeljine, koji je nekada od njih kupovao jagnjad, odlučio je samoinicijativno da im pomogne, jer su, kaže, vrijedna i čestita porodica koju je zedesila nesreća.

Osim nove kuće, Ćeranićima je potrebna i novčana pomoć, prije svega, za liječenje oca Koste. On je nakon ujeda krpelja obolio od lajmske bolesti, te dobio upalu pankreasa i jetre. Liječenje je izuzetno skupo, ali Kosta o tome ne želi ni da razmišlja, ni da govori. Ističe da mu je najvažnije da djeci obezbijedi normalan život i školovanje.

 

Tagovi: