Pokrenuto najmanje 107 slučajeva povodom nestalih beba iz porodilišta u Srbiji

Roditelji koji sumnjaju da su im bebe po rođenju nestale iz porodilišta imaju novi rok, do 3. novembra, da podnesu sudu prijedlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje djece.

"Večernje novosti" u današnjem broju navode da je tom listu potvrđeno u višim sudovima u Beogradu i Nišu, da je "prvobitni rok do 11. septembra je produžen u skladu sa uredbom o rokovima u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja".

Prethodno je 11. septembra, kada je isticao rok za podnošenje sudskih prijedloga po zakonu o "nestalim bebama", koji je stupio na snagu 11. marta i predviđao je šest mjeseci za podnošenje predloga, Zaštitnik građana zatražio da se roditeljima da još mjesec i po dana da se obrate pravosuđu, jer to nisu mogli tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije koronavirusa.

U međuvremenu, kako je za "Novosti" potvrđeno u Vrhovnom kasacionom sudu, postupak po Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta, do 1. juna je pokrenulo 37 roditelja.

Član beogradske grupe roditelja nestalih beba Goran Filipović je za "Novosti" izjavio da je to udruženje 11. septembra Višem sudu u Beogradu dostavilo dodatnih 70 predmeta, što znači da ih je do sada podnijeto najmanje 107.

"U petak smo predali 70 obrađenih predmeta Višem sudu u Beogradu a spremamo još njih tridesetak koje su nam u međuvremenu roditelji dostavili. Nadamo se da će ih sudovi prihvatiti", kazao je Filipović.

"Novosti" navode da je u Nišu za 18. septembar zakazana obuka sudija kako da postupaju po novom zakonu.

Prema Zakonu, utvrđivanje slučajeva nestalih beba može sudovima da podnosi i Zaštitnik građana.

Tagovi: