Polet izborio opstanak u ligi

U zadnjem kolu Druge lige Republike Srpske grupa zapad u fudbalu, ekipa OFK Polet 1926 ugostila je teslićki Proleter.

Gostima je odgovarao neriješen rezultat, dok je domaćin morao ići na pobjedu jer ga je samo ona spasavala od ispadanja u niži rang.

Pune tribine gradskog stadiona bile su melem za oči svima, a vjetar u leđa domaćinima. Krenulo se napadački i oštro od samog početka. Polet je imao inicijativu dok su gosti igrali na polukontre. Međutim, napadački nišani poletovaca nisu bili namješteni te se na poluvrijeme otišlo rezultatom 0:0.

Drugo poluvrijeme je počelo burno, otvorena igra na obje strane. Navijači Proletera tzv. Leadersi konstantno su pružali podršku svom timu uz iskrenu navijačku atmosferu. Dlanovi i baklje u režiji Leadersa su bili popratni rekviziti koji su uljepšavali sliku gradskog stadiona. Za razliku od Leadersa domaća publika bila je pozorišna, podrška se aplauzom za dobre poteze i borbenost, tek uz poneki povik nezadovoljstva korektnom suđenju.

Kad odjednom, hladan tuš. Polukontra Proletera i efektivna završnica za 0:1. Leadersi su to ispratili prelijepom bakljadom. Međutim, domaća ekipa se nije predavala. Nakon 10-ak minuta Aćimović iskorištava izglednu situaciju za 1:1.

Pritisak Poleta se pojačao jer su znali da ih samo pobjeda ostavlja u ligi. Dobar prodor, tj. slalom Prodanovića koji je ušao u šesnaesterac okružen trojicom igrača Proletera završen je efikasnim udarcem u gornji desni ugao. Eksplozija domaćih navijača na tribinama.

Odjednom tajac. Protesti gostiju i pritisak na sudiju, konsultacije glavnog sudije s pomoćnim doveo je u pitanje regularnost pogotka zbog navodnog igranja rukom Nemanje Prodanovića. Nakon nekoliko minuta pauze, sudija prilazi Prodanoviću i pokazuje mu žuti karton. Tišina je nagrizala tribine u iščekivanju poništavanja pogotka.

Nakon što mu je pokazao žuti karton, pokazao je na centar – gol je priznat. Opomena je bila zbog skidanja dresa poslije postignutog pogotka. Tribine su planule!

Za svega par minuta uslijedio je konačni zvižduk glavnog sudije. Polet je pobijedio, Polet je ostao u ligi. Tribine su gromoglasnim aplauzom od nekoliko minuta i povicima podržale navijače domaćeg tima. Ono što je zanimljivo jeste jedinstvo brodskih Grobara i Delija koji su navijačke pjesme prilagodili timu Poleta i skandiranjem ispratili Teslićane kući. Potencijalne navijačke nerede spriječila je ekspresna reakcija žandarmerije i brodske policije koja je cijelo vrijeme držala Leaderse u tzv. box zoni.

D. Marčetić

Tagovi: