Potpisano osam novih projekata putem Omladinske banke Brod

U okviru programa ”Omladinska banka Brod”, koju partnerski podržavaju opština Brod i Fondacija Mozaik, u  sali za sastanke opštinske uprave danas je organizovano potpisivanje Aneksa II, Memoranduma o saradnji i ugovora o dodjeli i korišćenju bespovratnih novčanih sredstava, kojim su obezbjeđena dodatna sredstva za finansiranje svih 8 projekta koje su u drugom krugu, po javnom pozivu Omladinske banke Brod, mladi Brođani prijavili. Time je u ovoj godini podržano ukupno 13 projekata, od kojih su tri mikrobiznisa.

Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 30.000 KM. Opština Brod obezbjedila je sredstva u iznosu od 10.000 KM, Fondacija Mozaik 7.000 KM, dok su preostali dio sredstava obezbjedile neformalne grupe mladih čiji su projekti odobreni po programu Omladinske banke Brod.

Jedan od projekata je i nabavka stolova za stoni tenis, za Omladinski dom u MZ Zborište.

Aleksandar Reljić, jedan od članova grupe mladih koja je kandidovala ovaj projekat, istakao je da će njegovom realizacijom biti dodatno upotpunjeni sadržaji za sportske aktivnosti i druženje omladine u ovoj mjesnoj zajednici.

Sredstvima u iznosu od 600 KM biće kupljena 3 stola za stoni tenis napomenuo je Reljić preciziravši da će projekat biti završen do kraja juna, odnosno početka jula ove godine.

Značaj Omladinske banke za mlade Brođane prepoznala je i lokalna uprava koja je kroz zajednički fond, koji obezbjeđuju Fondacija Mozaik i opština Brod u četvorogodišnjem periodu  2020-2023. godina, osigurala značajna sredstva za projekte.

- Drago nam je da mladi ljudi imaju dobre, zanimljive ideje i ličnu inicijativu i to je upravo ono što nova administracija u Brodu i u narednom periodu želi da podstakne i podrži kod mladih,- naglasio je Vanja Nikolić, šef kabineta načelnika opštine Brod.

Željko Pauković, direktor programa Omladinske banke Fondacije “Mozaik”, istakao je da će u 2021. godini u 51 lokalnoj zajednici u BiH biti podržano ukupno 600 društvenih projekata neformalnih grupa mladih, te 80 mikrobiznisa.

Pauković je naglasio da su značajni programi za podršku zapošljavanja mladih ljudi.

- U fondu Omladinske Banke Brod imamo još 2.000 KM za još najmanje jedan mikrobiznis. Javni poziv za apliciranje na ova sredstva otvoren je do 28. juna, a sve dodatne informacije o načinu prijave zainteresovani  mogu naći na internet stranici Fondacije Mozaik, opštine Brod kao i Omladinske banke Brod,- podsjetio je Pauković.

Osam projekata koji su podržani:

1.         ”Kreveti za izviđače”

2.         ”Nabavka stolova za stoni tenis”

3.         Podrška UG ” LJubitelji škole gitare Brod”

4.         ”Budi zdravo uz gimnastiku!”

5.         ”Naša kućica, naša slobodica”

6.         ”Mjesto za igru, druženje i razonodu djece”

7.         ”Korak naprijed”

8.         ”Sportom do centra”