Predavanje za povrtlare u organizaciji Udruženja žena Vinska

Udruženje žena “Vinska” iz Vinske već 5 godine je partner u realizaciji projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske a koji su vezani za IFAD projekte.

Ovo Udruženje juče je organizovalo predavanje namijenjeno povrtlarima s teritorije opštine Brod na kom je predstavljen start-paket nepohodan za pokretanje plasteničke proizvodnje, s naglaskom na proizvodnju krastavaca i paprike. Na samom sastanku bilo je riječi i o nabavci novih plastenika.

Povrtlarima je predstavljen UFC-ov projekt “start-paket za povrtlare”. Sadržaj paketa koji se nudi obuhvata kvalitetnu rasadu paradajza i paprike s kompletnim pratećim repromaterijalima, kao i zaštitom neophodnom za uzgoj navedenih povrtlarskih kultura.

Kada je u pitanju sufinansiranje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede učestvuje sa 40% sredstava, opština Brod s 10%, a ako je nosilac projekta osoba ženskog pola – odobreno je dodatnih 10% sredstava.

Pored pomenutog projekta, povrtlarima je menadžer Zemljoradničke zadruge “Agroposavina farm” iz Dervente Rajko Kulaga predstavio plan o organizovanoj proizvodnji krastavaca kornišona te paprike na otvorenom, kao i o proceduri nabavke plastenika za zainteresovane povrtlare.

Sastanku u Vinskoj prisustvovali Slađana Vrtić-Tovirac kao koordinator između Ministarstva i povrtlara, Julijana Petrović – menadžer Klastera- Poljoklast, Rajko Kulaga – menadžer ZZ “Agroposavina farm” i Siniša Jaćumović, ispred Odjeljenja za privredu opštine Brod.

Tagovi: