Predloženo pritvaranje članova biračkog odbora iz Hozića 

 Za svih pet članovа biračkog odbora Hozići u Novom Gradu gdje su pronađeni popunjeni glasački listići Tužilaštvo BiH predložilo je pritvaranje zbog sumnje da su počinili nezakonitosti tokom izbora.


Pritvor je predložen Suvadi Halilović (68), Emiri Vakufac (52), Ramizu Hamzagiću (55), Ismetu Džafiću (64) i Ismetu Mehinović (52) iz Novog Grada.

- Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja krivičnih  djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto.Temeljitom istragom tužilaštva  i policijskih agencija, nastojat će se identifikovati sve osobe povezane sa ovim krivičnim  djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti - navodi se u saopštenju.


Dodaje se da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike. Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela izborna prevara i uskraćivanje biračkog prava.


Tužilaštvo  BiH u komunikaciji sa CIK BiH, preduzima aktivnosti kako bi se osigurali uslovi potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

mojabanjaluka.info