Predstavljeni rezultati projekta “Uspostavljanje modela održivog upravljanja otpadom u opštini Brod”

Danas je održano završno predstavljanje uticaja i rezultata implementiranog projekta „Uspostavljanje modela održivog upravljanja otpadom u opštini Brod“.

U okviru projekta uspostavljene su sledeće projektne aktivnosti: uspostavljanje reciklažnog ostrva u gradskom području opštine Brod, sprovođenje edukativno-preventivne kampanje „Recikliraj-otpad nije smeće“, definisanje i uspostavljanje modela predselekcije i reciklaže otpada i uspostavljanje saradnje sa opštinom Derventa, sprovođenje volonterske akcije čišćenja tri (3) divlje deponije i „postavljanje“ kontejnera, nabavka, prijem, stavljanje u funkciju i registracija autopodizača za kontejnere, registracija novih korisnika, prikazivanje edukativnog videa u osnovnim školama u ruralnom području te promocija projekta.

Završnoj svečanosti su prisustvovali predstavnici opštinske uprave, direktor JKP „Komvod“, partneri iz Dervente i gospodin Mirko Bošnjak, direktor Sektora za međunarodnu saradnju IRB-a Republike Srpske i voditelj Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Projekat „Uspostavljanje modela održivog upravljanja otpadom u opštini Brod“ vrijedan je 155.715,30 KM, od čega je sufinansiranje opštine Brod 71.394,57 KM, a realizuje se u okviru Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj za 2020/2021. godinu za čije su funkcionisanje sredstva obezbijedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

D. Marčetić