Privredni rast Kine usporen na šest odsto

Privredni rast Kine u trećem kvartalu iznosio je šest odsto, što je najsporiji tempo u posljednje skoro tri decenije, saopštile su danas vlasti.

Ekonomski rast usporen je sa 6,2 odsto u drugom kvartalu ove godine pod pritiskom smanjenja domaće potražnje i nastavka trgovinskog rata sa SAD.

Privreda je u prvih devet mjeseci ove godine ukupno porasla za 6,2 odsto, što je u okviru koji je odredila vlada za 2019. godinu od šest do 6,5 odsto, ali ukazuje na nastavak trenda usporenja iz prošle godine, prenijela je agencija DPA.

- Usporenje ekonomskog rasta nije iznenađujuće. Sa jedne strane, SAD šire obim carina protiv Kine. Uvođenje carina ne pogađa samo izvoz, nego i stvara neizvjesnot i umanjuje entuzijazam za korporativne investicije - izjavio je Liju Šengjun, potpredsjednik Instituta CEIBS Luđijazui za međunarodne finansije u Šangaju.

On je dodao da Peking preduzima mjere da "ohladi" tržište nekretnina, koje sada ima manji udio u rastu bruto domaćeg proizvoda.

Uprkos usporenju privrednog rasta, očekuje se da vlasti neće uvesti stimulacione mjere kakve su pomogle Kini da izbjegne recesiju prije deset godina, tokom globalne ekonomske krize.

Umjesto toga, Peking pokušava da poboljša klimu za poslovanje i ulaganja kompanija kroz rezanje poreza i uklanjanje birokratskih prepreka, kao i olakšavanjem pristupa kreditima, rekao je Maks Zenglein, kineski ekonomista na Institutu Merkator za kineske studije u Berlinu. 

Tagovi: