Proslavljena krsna slava opštine Brod

U Brodu je danas proslavljena krsna slava Hrama i opštine – Pokrov Presvete Bogorodice. Tradicionalno, slavljenje Krsne slave simbolizuje završetak Oktobarskih svečanosti slobode koje počinju početkom oktobra i prepoznatljive su kroz niz organizovanih manifestacija u oblasti javnog kulturnog i društvenog života.

Tradicionalno, kao i svake godine, obilježavanje ove svečanosti započelo je svetom liturgijom u pravoslavnom Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, gdje je prisustvovao veliki broj vjernika, a liturgiju je predvodio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski Fotije.

Nakon svete liturgije, vjernici i predstavnici opštine, svečanom litijom prošli su ulicama grada. Litija je nastavljena do crkve, gdje se pristupilo lomljenju slavskog kolača. Tokom današnje svečanosti, osveštan je Svetosavski dom, koji je u proteklom periodu obnovljen.

“Jedan lijep dan u Brodu, lijepo vrijeme, dobri ljudi, brojni gosti, prijatelji Broda došli su ovdje da zajedno proslavimo slavu našeg grada. Želim srećnu slavu svim Brođanima. Obilježavamo i deset godina od završetka gradnje crkve. Otvoren je i nov Svetosavski dom, koji će služiti ovoj crkvi”, rekao je Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod.

Tradicionalno, slavljenje Krsne slave simbolizuje završetak Oktobarskih svečanosti slobode koje su prepoznatljive kroz niz organizovanih manifestacija. Svečanosti su između ostalih prisustvovali i ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike Petar Đokić, te izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

TV K3 

Tagovi: