Radnici UIO dobili više od šest mjeseci da „zagriju stolicu“

 Radnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH dobili su više od šest mjeseci da se pripreme za polaganje opšteg dijela stručnog ispita na kojem su se njihove kolege nedavno propisno osramotile.

Kako saznaje portal CAPITAL, najavljeno testiranje svih zaposlenih, zbog pokazanog neznanja onih koji u ovoj instituciji rade manje od pet godina, biće održano tek u drugoj polovini sljedeće godine, pa će tako dobiti vremena da savladaju gradivo i pitanja koja staju na manje od 38 stranica.

Prethodno, testiranje sprovedeno samo na radnicima koji su u UIO zaposleni do pet godina, a kada je 40 njih od 127 pokazalo da ne zna ništa ili skoro ništa o svom poslu, pa su degradirani i zbog toga im je umanjena plata.

Pročitaj više:  Pali na testu opšteg znanja: Radnici UIO nemaju pojma gdje rade

Ovo je bio povod da menadžment odluči da opšti dio stručnog testa sada moraju da prođu i oni koji su prvobitno toga bili oslobođeni.

Tako je preko 2.300 zaposlenih u instituciji koja se bavi prikupljanjem naših poreza dobilo priliku da dobro nauče odgovore na pitanja.

Dva sindikata potpuno suprotstavljenih stavova

To se i ostvarilo jer su posljednjih dana svi zaposleni redom odštampali pitanja i prionuli na učenje.

Sa testiranjem se složio i jedan od sindikata UIO, onaj koji vodi Ana Mrnjavac (Sindikat UINO) koji je na jučerašnjem sastanku sa menadžmentom “usaglasio stavove”.

Zadovoljni smo, direktor je pojasnio šta je time mislio i u potpunosti podržavamo sprovođenje provjera znanja, što je pravilnikom predviđeno. Provjere znanja će se odnositi na specifične dijelove posla svakog radnika pojedinačno. Ima vremena da se uči, ali i da se uozbilji sve, jer 20 godina nije bilo provjera“, rekla je Mrnjavac za CAPITAL.

Međutim, testiranju radnika koji su već položili stručni ispit opire Samostalni sindikat UIO koji vodi Predrag Jelača. On govori da je testiranje svih zaposlenih apsolutno nezakonito pošto je veliki broj službenika oslobođen, zbog čega je podnio prigovor direktoru.

Oni se sad pokušavaju izvući iz nezakonite i neugodne situacije koju su napravili aktom direktora 10. 10. 2024. godine o provjeri znanja svih zaposlenih. Pokušavaju se izvući preko drugog sindikata i koriste član 33. o ocjenjivanju rada zaposlenih da kažu da će provjera biti samo u okviru radnog mjesta na kojem rade, ali za to je potreban novi pravilnik“, kaže Jelača.

Jelača tvrdi da u UIO radi mnogo nekvalifikovanih sa sumnjivim diplomama koji ni ne mogu da odgovore na ova pitanja.

Pročitaj više:  Tegeltija razbucao banjalučke carinike (SPISAK)

Ljudi sa kupljenim diplomama, menadžeri za sport i rekreaciju ne znaju propise, ali su dobri sa direktorom pa su nedodirljivi i rade šta hoće. Ozbiljni kadrovi imaju redovne fakultete, položene stručne ispite, radno iskustvo preko 20 godina na najsloženijim certifikatima, niz obuka i certifikata i zašto njih testiramo“, kaže Jelača.

Čak 22 radnika bez ijednog tačnog odgovora

Podsjetimo, više od 30 odsto službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zaposlenih u posljednjih pet godina nisu znali da odgovore na postavljenih 15 pitanja o ponašanju na radnom mjestu, elementima disciplinske odgovornosti i osnovnom poslovanju ove institucije.

Na testu čak 22 radnika nisu dala nijedan tačan odgovor, a 18 ih je položilo neki dio testa.

Pojedini testiranje nisu ni shvatali ozbiljno (ili imaju jaku pozadinu), pa su se “zezali” i na pitanja pisali šale, pa im blagonaklona komisija nije mogla pomoći.

Da stvar bude još šokantnija, svi radnici uprave su odavno znali da će biti testirani, a spisak pitanja i odgovora bio je mjesecima okačen na sajtu uprave.

Testirani radnici UIO pitani su da nabroje nadležnosti uprave, teže oblike disciplinske odgovornosti, sastavne dijelove rješenja koje donose, sektore i radne jedinice i druge elementarne stvari koje bi trebalo da znaju ako rade u ovoj instituciji.

CAPITAL

Tagovi: