Railić od Mijatovića kupio pištolj koji je pronađen nakon ubistva Šmita

Dešifrovanjem "Skaj" aplikacije na telefonu Aleksandra Miljatovića pojavili su se novi dokazi o plaćenim ubicama iz Prijedora i povezanosti Dalibora Railića Dugog sa ubistvom Mihajla Stupara zvanog Šmit, saznaje Srpskainfo.

Podsjetimo, Dugi je optužen da je naručio atentat na načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, a ubistvo je počinio upravo Miljatović.

Stupar je brutalno ubijen u martu 2021. godine u naselju Raškovac kod Prijedora, kada ga je ubica izudarao bejzbol palicom i pregazio automobilom. Za ubistvo Šmita osumnjičen je Marko Momić, ali je on uz pomoć saradnika uspio pobjeći, pa je za njim raspisana potjernica.

Međutim, inspektori su sada uspjeli povezati i Railića sa ubistvom Šmita, iako se do sada nije vodila zvanična istraga protiv njega zbog ovog slučaja.

Izvor Srpskainfo detaljno je opisao kako su oni povezani i koji su ključni dokazi da je Railić odgovoran za više ubistava na području Prijedora.

Otvaranjem Miljatovićeve „Skaj“ aplikacije nađeni su neoborivi dokazi o njegovoj saradnji s Railićem. Na „Skaju“ Railić je koristio nadimak Dugi, dok Miljatović nije imao nadimak.

– Miljatović se 21. februara 2021. godine javlja Railiću i piše mu da ima pištolj za njega. On mu je rekao da mu je izašao ovaj pištolj i pita ga da li je zainteresovan, i ako jeste da li će ga odmah kupiti, da ga ne zakopava. On mu tom prilikom šalje sliku pištolja. Njih dvojica se preko poruka dogovaraju da se sastanu. Ubrzo se sastaju i Railić kupuje pištolj za 2.000 maraka – ekskluzivno za Srpskainfo pojašnjava njihov izvor.

Nakon dvadesetak dana ribari na obali rijeke u Prijedoru pronalaze unakaženo tijelo Šmita i o tome obavještavaju policiju.

Tokom uviđaja policija je na licu mjesta, u travi, pronašla pištolj koji su zadokumentovali i oduzeli. Tada se nije znalo od koga potiče taj pištolj.

Međutim, nakon što je policija otključala Miljatovićeve poruke pronalaze sliku pištolja. Kada su inspektori uporedili slike, utvrdili su da se radi o identičnom pištolju.

Pronalazak ovog dokaza za inspektore je bitan iz dva razloga. Prvi je što je direktno povezao Railića sa ubistvom Šmita. Iz ovog proizilazi da je Railić od Miljatovića kupio pištolj koji je zatim predao Momiću, a koji je bio zadužen za likvidaciju Šmita.

Drugi razlog je što pobija tvrdnje Railića da ne poznaje Mijatovića.

U postupku koji se protiv njega vodi za ubistvo načelnika Bašića, on je sve vrijeme tvrdio da ne poznaje Miljatovića, što ovaj dokaz sada pobija.

Kada je riječ o motivu ubistva Šmita, policija je od samog početka istrage tvrdila je da je to Railićeva želja da mu se osveti, jer ga je odao inspektorima.

Šmita je policija 2018. godine uhapsila s drogom. Tokom saslušanja on priznaje da je droga Railićeva. Nakon što je izašao iz policije njega su pokupili Railić i Vanja Vuković. Ubrzo potom su ga izboli 18 puta nožem.

Tokom saslušanja Šmit daje izjavu da su ga njih dvojica izboli dok su ga vozili u Railićevom vozilu, a tokom istrage policija je u spornom vozilu pronašla tragove krvi. Međutim, zbog „procesnih“ grešaka ovaj dokaz je pao.

– U međuvremenu, Šmit je osuđen zbog prodaje droge i odlazi na izdržavanje kazne. Dok je on u zatvoru, Railić preko „Skaja“ traži ko će uticati na njega da odustane od izjave da su ga izboli on i Vuković. Čak u nekim porukama i piše da ako ne bude odustao od te izjave, da on neće imati druge nego da ga ubije – pojašnjava sagovornik Srpskainfo.

On je dodao da je tokom suđenja Šmit ostao kod svoje priče da su ga njih dvojica napali. Nakon što je izdržao kaznu on se vratio u Prijedor da bi u martu 2021. godine bio ubijen. Sud u Prijedoru nedavno donosi prvostepenu presudu i oslobađa Railića i Vukovića krivice za pokušaj ubistva Šmita!

Sagovornik Srpskainfo pojašnjava da je očigledno da je Railić imao svoje ljude u policiji i u prijedorskom pravosuđu koji su ga štitili.

Dokaz tome je i da se radi o jednoj od najopasnijih osoba ne samo u Prijedoru, nego i u Republici Srpskoj, a koja niti jedan dan nije provela u zatvoru! Poručuje da bi se i oni uskoro mogli naći iza rešetaka.

Za ubistvo Šmita za sada je samo osumnjičen Marko Momić, koji je bio u bjekstvu i  koji je uhapšen u Beogradu i nedavno izručen u BiH. Sumnja se da je njegov bijeg organizovao upravo Railić i da mu je on pružao logistički podršku sve do hapšenja.

srpskainfo.com

Tagovi: