Šeranić: U Repubici Srpskoj 38 novooboljelih

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa potvrđeno je 38 noovooboljelih od korona virusa i sada ih je ukupno 200, rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić.

Od ovog broja, 20 je žena, 18 muškaraca, a što se tiče starosne strukture, 12 osoba je starije životne dobi. 

Devetoro je smješteno u bolnicu.

- Najviše novooboljelih je iz Banjaluke, 29, po dvoje iz Laktaša i Kneževa, a po jedno iz Prnjavora, Teslića, Kotor Vatroši i Gradiške, te jedna ženska osoba iz Ribnika koja je preminula juče od korona virusa, rekao je Šeranić, te dodao da se uglavnom radi o porodičnim klasterima.

U RS je pod zdravstvenim nadzorom 16.059 osoba, a nadzor je prestao za 2.881 osobu.

Šeranić je rekao da od 116 osoba koje su testirane na graničnim prelazima i svi su bili negativni.

- Narednih dana ćemo razmisliti o strategiji testiranja osoba na graničnim prelazima jer se do sada pokazalo da su svi negativni, te ćemo razmisliti da ih, nakon trijaže, šaljemo u karantine u lokalnim zajednicama kako bismo olakšali rad karantina na prelazima,  rekao je Šeranić.

Dodao je da su testirani pacijenti i osoblje, koji su bili u kontaktu sa zaraženim doktorom sa Univerzitetsko kliničkog centra, te da su na virus pozitivne jedna doktorica i medicinska sestra.

Na liječenju je 65 osoba. U bolnicama se nalaze 33 osobe, od čega je jedna u Doboju, a ostale u Banjaluci. Četiri osobe su na raspiratoru,16 je u izolaciji i čekaju se nalazi, a 12 osoba je na pulmologiji i to su lakši slučajevi.

Na graničnom prelazu Gradiška nalazi se 80 osoba, Šamac 13, Brod 69.

Što se tiče pritužbi pojedinaca na usove u karantinima, Šeranić je rekao da je obaveza nadležnih da obezbijede minimum potrebnih uslova, što su i učinili, a ne hotelski smještaj. Na prelazima ljudima imaju toalete, kontejnere gde mogu da zadovolje higijenske potrebe, a Studentski dom, gdje je grijanje bilo isključeno nakon iseljavanja studenata, uskoro će ponuditi uslove kakve inače imaju studenti.

Tagovi: