Srbija i Federacija BiH na nogama zbog korona virusa, Republika Srpska usvaja naredbe

Dok u Italiji vlada vanredno stanje zbog korona virusa, Srbija je zabranila ekskurzije i putovanja u ovu zemlju, a Federacija BiH preporučila da njihove škole urade isto - u Republici Srpskoj nadležni usvajaju "Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona".

S obzirom na novonastalu situaciju u vezi sa korona virusom, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je danas preporuku od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite o izvođenju učeničkih ekskurzija van Republike Srpske, odnosno BiH, odgovorili su u ovom ministarstvu na upit portala MojaBanjaluka.info.

Međutim, nakon današnjeg sastanka članova Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog korona virusa, reklo bi se da Srpska nema razloga za brigu.

U saopštenju je navedeno da su se sastali da bi "izvijestili ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u svijetu i do sada sprovedenim mjerama iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog koronavirusa u Republici Srpskoj".

Tim ne izdaje izričite zabrane, niti čak preporuke u vezi sa ekskurzijama u Italiju, iako i sami ističu da je od početka godine u svijetu registrovano 79.360 oboljelih, uključujući 2.618 smrtnih slučajeva.

U Italiji je broj umrlih od ovog virusa danas porastao na sedam.

- Uzimajući u obzir novonastalu situaciju pojave slučajeva novog koronavirusa u Italiji, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske donio je Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj. Ona se odnosi na zdravstvene ustanove, jedinice lokalne samouprave i aerodrom i sprovođenje mjera za zbrinjavanje evenutalnih slučajeva oboljelih od bolesti izazvane novim virusom korona, a u skladu sa procjenom i prethodnim instrukcijama JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske - saopšteno je nakon današnjeg sastanka članova Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa.

Ističu da u Republici Srpskoj za sada nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od ovog virusa, a devet osoba je pod nadzorom.

Eksperti tima Republike Srpske

Koordinaciono tijelo za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa ima 11 članova, eksperata iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“, Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske i Doma zdravlja Banjaluka. Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, kao i predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno informišu javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srskoj kada je riječ o novom koronavirusu - saopšteno je nakon današnjeg sastanka.

Federalni Krizni štab daje preporuke

Krizni štab FMZ u cilju bezbjednosti učenika i nastavnika preporučuje otkazivanje ekskurzija i organizovanih školskih putovanja u Italiju. Takođe, svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran, prenio je danas Klix.

– Želimo istaknuti da je za adekvatan odgovor na pojavu novog virusa korona u BiH potrebna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno. S tim u vezi, podsjećamo na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog virusa korona i kojih se treba pridržavati:

- Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

- Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.

- Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama. Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

- Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

- Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite istoriju putovanja.

- Krizni štab FMZ aktivno prati situaciju koja se jako brzo mijenja, te će se u skladu sa aktuelnom situacijom mijenjati i mjere i preporuke. Više informacija o novom koronavirusu, te druge preporuke za stanovništvo i zdravstvene radnike dostupni su na veb stranicama Fedealnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH – upozoravaju, piše Klix.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH preporučuje svim građanima Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, a onima koji putuju nazad u BiH, da se jave najbližim centrima javnog zdravstva, saopšteno je danas.

- Građani Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze na teritoriji Italije, potrebno je da prate preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova Italije, te da prilikom eventualnog povratka u Bosnu i Hercegovinu prijave Graničnoj policiji BiH, na graničnim prelazima, tačno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti mjere preventivne zdravstvene zaštite. Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženim korona virusom u Republici Italiji ima državljana BiH - saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ž. JAVORAC

Povezana vijest: