Stevo Grabovac dobitnik nagrade „Vladan Desnica“ za najbolji roman

Pisac Stevo Grabovac dobitnik je nagrade "Vladan Desnica" za roman "Poslije zabave", objavljeno je danas na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Primajući nagradu od Dragana Purišića, zamenika upravnika Narodne biblioteke Srbije i pisca Milisava Savića, Grabovac je rekao da je ogromna čast dobiti nagradu koju dodeljuju kolege pisci.

– Uvek za sebe kažem da sam marginalac, te je još veća odgovornost što su mi nagradu dali renomirani pisci koji su u žiriju ovog priznanja. Poseban značaj ima ime ove nagrada velikog Vladana Desnice – izjavio je dobitnik.

Pored Steva Grabovca, kojem je pripala plaketa i novčani iznos, u najužem izboru bili su: Filip Grbić, Nađa Petrović, Vladan Matijević i Sonja Ćirić.

Nagradu „Vladan Desnica“, koja podrazumeva novčani iznos od 12.000 evra, ustanovila je Narodna biblioteka Srbije 2022, a prvi laureat bio je Dejan Aleksić za roman „Petlja“. Prošlog leta priznanjem je ovenčan književnik koji je preminuo 26. januara – Goran Petrović i to za delo „Ikonostas“.

– Godinama sam u sebi pokušavao da procesuiram kolika je količina zla koju jedno ljudsko biće može naneti drugom. Nisam se trudio da budem objektivan, jer ako smo objektivni pred zlom, zar ga onda ne opravdavamo i ako u nama postoji i mračna strana, zar ne bi trebalo da je savladamo – kazao je Stevo Grabovac.

Čak devetoro pisaca – Dušan Kovačević, Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić „presudilo“ je koje je to delo bilo najbolje na srpskom u prethodnoj godini.

 

Tagovi: