Stoltenberg: NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta, njegovom razmještanju i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

“NATO razgovara o razmještanju više nuklearnog oružja, suočen sa rastućom prijetnjom Rusije i Kine”, rekao je Stoltenberg za britanski Telegraf, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, Alijansa mora da pokaže svoj nuklearni arsenal  kako bi uputila direktnu poruku svojim protivnicima.

“Neću zalaziti u operacione detalje o tome koliko bi nuklearnih bojevih glava trebalo da bude operativno, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da bi transparentnost o nuklearnom naoružanju trebalo da bude jedan od temelja nuklearne strategije NATO-a u pripremi Alijanse za, kako je rekao, opasniji svijet.

“Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO je, naravno, svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostaćemo nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema je opasniji svijet”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, naročito Kina ulaže u moderno naoružanje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njemu, porasti na 1.000 bojevih glava do 2030. godine.

“A to znači da bi u ne tako dalekoj budućnosti NATO mogao da se suoči sa nečim sa čim se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim naoružanjem – Kina i Rusija”, rekao je Stoltenberg.

banjaluka.net

Tagovi: