Studija: Virus mutirao, do devet puta zarazniji, ali manje smrtonosan

Globalna naučna studija pokazuje da je mutirani virus korona sada tri do devet puta zarazniji, ali da ima manju snagu i da smrtnost nije povećana.

"To je sada dominantni oblik virusa", ističe imunolog Erika Olman Šapir iz Instituta za imunologiju "La Jola".

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu "Sel", analizirane su genetske sekvence virusa i sprovedena studija na ljudima, životinjama, te njihovim ćelijama u laboratorijama.

Rezultati pokazuju da je mutirana verzija korone češća i da je zaraznija od ostalih.

Stručnjaci su tu mutaciju nazvali "G614" i pokazali da je takva vrsta virusa korona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD, a koja se zove "D614".

Istovremeno, stopa smrtnosti je nepromijenjena.

"Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta 'G614' u 'šiljku' proteina proširila brže od varijante 'D614'", napisala je u svom izvještaju biolog Beti Korber iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

Prema studiji, nova verzija virusa brže se množi u gornjim disajnim putevima - nosu, sinusima i grlu, što objašnjava veću stopu zaraznosti.

S druge strane, analiza 1.000 britanskih pacijenata koji imaju virus korona pokazuje da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji od onih koji su imali staru vrstu korone.