Susreti pozorišta u Brčkom

38. Susreti pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčkom završeni su danas konferencijom za novinare, na kojoj je direktor festivala Jakov Amidžić pročitao odluku žirija o nagradama.

Stručni žiri činili su Robert Raponja, reditelj iz Osijeka, Branislav Lečić, glumac iz Beograda i Admir Imširević, dramaturg iz Sarajeva. Nakon što su se pozorišta redom, jedno po jedno, povlačili iz žiriranja, iz protesta jer se Lečić našao u žiriju, Imširević se isključio, a odluke o nagrađenima donijela su preostala dva člana.

Direktor festivala Jakov Amidžić je objasnio da su organizatori dužni da ispoštuju procedure, bez obzira na kontroverze koje su pratile ovogodišnje izdanje, kao i da će u narednih nekoliko dana biti poznato ko od učesnika prihvata nagrade, a ko ne.

“Mi sad svima sa spiska nagrađenih šaljemo upit, da nam odgovore da li žele nagrade i priznanja, a kad odgovore, onda ćemo prikupiti te podatke i izaći s njima u javnost”, kazao je Amidžić.

Na pitanje da li se zna bar dio onih koji su prihvatili nagrade, Amidžić je kazao da je riječ o nekim dobitnicima iz Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i “nekih drugih pozorišta”.

Za sada se javno oglasila jedino kompozitorka Irena Dragović, koja je nagrađena za muziku u predstavi "Šindlerov lift" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Inače, novčane nagrade na ovom festivalu su izuzetno visoke i vrijedne – na primjer, nagrada za najbolju predstavu iznosi 10 hiljada KM, nagrada za režiju pet hiljada KM, nagrada za scenu, kostime ili glumca je tri hiljade KM. Gran pri susreta za najbolju predstavu u cjelini iznosi čak 12 hiljada KM.

Podsjećamo, prvo je ekipa predstave "64" u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda, povukla svoje učešće na tom festivalu, pošto je saznala da je glumac Branislav Lečić jedan od članova žirija. Ubrzo nakon toga uslijedila je slična odluka svih učesnika, kao i Radeta Šerbedžije, koji je gost festivala. Sve predstave su odigrane, ali su se pozorišta povukla iz žiriranja.  

Konačnu odluku o nagradama trebalo bi da saznamo u narednih nekoliko dana. 

(MONDO)

Tagovi: