Svijet je dobio novi soj korone

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je kako će danas održati hitan sastanak zbog pojave novog soja koronavirusa koji je otkriven u Africi što je izazvalo i veliku zabrinutost kod zdravstvenih zvaničnika širom svijeta.

Nakon što je novi soj koronavirusa otkriven, brojne države, uključujući i Veliku Britaniju zabranile su putovanja iz šest afričkih država za koje se navodi kako predstavljaju "mjesto porijekla" nove varijante koronavirusa. Zabrana putovanja uvedena je za Južnoafričku Republiku, Namibiju, Lesoto, Botsvanu, Esvatini i Zimbambve.SVIJET OPET ZABRINUT

Danas hitna sjednica Svjetske zdravstvene organizacije zbog novog soja korone

Iako za sada nije poznato mnogo detalja o samom načinu prijenosa virusa, naučnici ističu da do sada poznati podaci pokazuju kako bi trenutno dostupne vakcine mogle biti manje efikasne protiv nove varijante koronavirusa.

Šta se do sada zna o novom soju korone?

Ono što je za sada poznato, jeste da novi soj korone, upisan pod imenom B.1.1.529 ima preko 50 mutacija od čega više od 30 uključuje mutacije koje se vežu i za sam šiljasti protein, što je "put" koji virus koristi kako bi ušao u ćelije tijela.

Za sada, naučnici i dalje rade na istraživanjima o tome da li ovakvo ponašanje virusa utječe na njegovo brže širenje i koliko je to širenje zapravo opasno.

"B.1.1.529 ima vrlo neobične mutacije koje su zabrinjavajuće jer bi mu mogle pomoći da izbjegne imunološki odgovor tijela te da ga učini prenosivijim. Svaka nova varijanta koja može izbjeći odgovor vakcina ili se širi brže od do sada dominantnog Delta soja, moglo bi predstavljati značajnu prijetnju za svijet koji izlazi iz pandemije", rekli su naučnici.

Kada se govori o tome gdje je novi soj virusa prvi put identifikovan, naučnici ističu kako je prvi slučaj zabilježen u Južnoafričkoj Republici odakle se soj proširio na susjedne države.

"Broj slučajeva zaraze koronavirusom u srijedu se kretao oko 1.200, a 2.465 u četvrtak. Nešto ranije smo imali oko 200 slučajeva dnevno", ističu južnoafrički zvaničnici.

Broj novozaraženih u Južnoafričkoj Republici

Kako se navodi, prvi porast slučajeva zabilježen je u i oko Pretorije, a a tiče se grupe slučajeva povezanih sa studentskim okupljanjima.

"Stručnjaci sa sedam južnoafričkih univerziteta proučavaju novu varijantu i ono što do sada znamo jeste da se nova varijanta može utvrditi i putem PCR testa", navodi se.

Kako će novi soj utjecati na vakcine?

Ono što naučnike u ovom trenutku najviše zabrinjava jeste reakcija novog soja koronavirusa na do sada poznate vakcine protiv koronavirusa. S obzirom na brojne mutacije koje se bilježe na virusu, naučnici ističu kako postoji mogućnost da će dosadašnje vakcine biti manje efikasne u borbi protiv ovog soja.

Ipak, britanski zvaničnici ističu da uprkos manjoj efikasnosti, novi soj ne predstavlja "smak svijeta".

"Novi soj ima mutacije u skladu s Delta varijantom te se navodno širi brže. Međutim, kada je riječ o prijenosu virusa, to nije baš tako jednostavno. Ukoliko se utvrdi da se novi soj širi brže, on će doći i u Veliku Britaniju. Zabrana putovanja odgodit će dolazak novog soja, ali ukoliko se širi brže on će sigurno doći i na ovo tlo. Međutim, ne treba očajavati, vakcine će i dalje biti efikasne i zato ako se do sada niste vakcinisali preporučujem da to uradite. Također, vremenom smo postali bolji u kontroli virusa u bolnicama. Novi soj jeste loša vijest, ali nije smak svijeta", rekao je direktor Instituta Rosalind Franklin James Naismith.

WHO najavio sastanak u podne

Kada je riječ o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), zvaničnici su najavili sastanak u podne na kojem će se razgovarati o tome da li će se novi soj koronavirusa proglasiti "varijantom od interesa" ili "zabrinjavajućom varijantom" za WHO.

Do sada, Svjetska zdravstvena organizacija "zabrinjavajućom" varijantom proglasila je nekoliko sojeva koji su nakon toga dobili i imena Alfa, Beta, Gama i Delta.

Zabrinjavajuće varijante koronavirusa (Foto:WHO)

S druge strane, WHO je do sada proglasio dva soja kao "varijante od interesa" te su one dobile imena Lambda i Mu. Ukoliko se danas novi soj B.1.1.159 koronavirusa proglasi varijantom od interesa ili zabrinjavajućom varijantom, on će dobiti ime Nu.

Varijante od interesa predstavljaju one sojeve s genetskim promjenama za koje se predviđa ili se već zna da utječu na karakteristike virusa kao što je prenosivost, težina bolesti, izbjegavanje imunološke reakcije, ili dijagnosticiranje.

Varijante od interesa (Foto:WHO)

S druge strane, zabrinjavajuće varijante predstavljaju one sojeve za koje je dokazano da utječu na povećanje prenosivosti virusa, povećanje virulentnosti ili promjenu kliničke prezentacije bolesti kao i na smanjenje efikasnosti javnozdravstvenih mjera ili dostupnih lijekova, terapija ili vakcina.

Gdje je do sada otkriven virus?

Iako su brojne države uvele preventivne mjere zabrane putovanja za šest afričkih zemalja, trenutno postoji nekoliko država u svijetu gdje su zabilježeni slučajevi novog soja koronavirusa.

Pored zemalja na jugu Afrike, novi soj koronavirusa potvrđen je i kod dvije osobe u Hong Kongu koje su doputovale iz rizičnih dijelova Afrike.

Također, novi soj koronavirusa identificiran je i u Izraelu, a kako prenose lokalni mediji, novi soj koronavirusa pronađen je kod Izraelca koji je stigao iz Malawija.

"Ministarstvo zdravstva Izraela je saopćilo kako sumnja da su još dvije osobe zaražene novim sojem. U ovom trenutku, čekaju se konačni rezultati njihovih testova", piše The Times of Israel.

(Klix)

Tagovi: