SZO priprema plan za buduće pandemije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) sve je bliža postizanju međunarodnog sporazuma o sprečavanju budućih pandemija, iako su SAD za sada vrlo suzdržane prema paktu koji bi bio pravno obvezujući, rekle su u petak zapadne diplomate.

Ministri zdravstva iz 194 članice SZO-a u ponedjeljak se okupljaju na trodnevnoj posebnoj sjednici kako bi postigli sporazum kojim bi se osnažili kapaciteti te UN-ove agencije prilikom suočavanja s budućim pandemijama, nakon što je SZO bio uveliko kritikovan zbog upravljanja krizom kovida 19.

SAD je podvukao svoju "crvenu liniju" te za sada ne želi prihvatiti pravno obavezujući sporazum, ali podržava ideju o sporazumu, koji takođe ima podršku Brazila i Indije, dodaju diplomate.

Glavni direktor SZO-a odobrio pakt

Evropska unija snažno zagovara sporazum koji podrazumijeva čvrste obveze, u čemu ima podršku 70 zemalja, rekao je evropski diplomata.

Kina učestvuje u pregovorima i za sada se ne protivi sporazumu.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus je odobrio taj pakt i vjeruje da se zemlje mogu složiti da postoji potreba za obavezujućim dokumentom.

U svijetu je od pojave novog virusa korona SARS-CoV-2 krajem 2019. u kineskom Vuhanu umrlo više od 5,5 miliona ljudi. SZO podsjeća da Kina još uvijek nije podijelila neke od ranih podataka u vezi s izbijanjem pandemije, a koji bi mogli baciti svjetlo na porijeklo virusa.

(Index.hr)

Tagovi: