Jovičiću iz Broda dodijeljena treća nagrada "Zlatna sova"

U Andrićgradu danas je uručena treća nagrada "Zlatna sova" autoru Branku Јovičiću iz Broda za roman "Davno ispričane priče", koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Autor treće nagrade rekao je novinarima da je radnja romana Drugi svjetski rat i da je knjiga bazirana na psihologiji čovjeka u ratu.

"Ideja je nastala prije deset godina razmišljajući zašto čovjek ide u rat i zašto ubija. Tad sam shvatio da nemam dovoljno iskustva i ideja je sazrijevala do sada", istakao je Јovičić.

On je naglasio da mu nagrada mnogo znači, da ga motiviše i da planira da se takmiči i sljedećih godina.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić rekao je da su prva i druga nagrada, kao i nagrada "Zlatna sovica" uručene u Beogradu.

"Promocija ovih djela je do sada bila na Banjalučkom sajmu knjiga, a ove godine zbog pandemije virusa korona knjige će biti izložene u našim knjižarama do 21. septembra i sva djela će biti na popustu od 20 do 70 odsto", napomenuo je Đenić.

On je naveo da je nagrada za prvo mjesto knjiga štampana u tiraž od 300 primjeraka i 5.000 KM, drugo mjesto je 3.000 KM, a treće 1.000 KM.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je da je konkurs okupio sve pisce koji stvaraju na srpskom jeziku sa svih kontinenata.

"Sad imamo oko 30 rukopisa svake godine. Ovaj konkurs je različit od ostalih jer se na našim prostorima nagrađuju djela za objavljene romane, a kod nas su nagrade za neobjavljen roman", istakao je Kerleta.

Prva nagrada na konkursu pripala je Radisavu Miliću iz Smedereva za roman "U krugu", druga nagrada za roman "Čak i u Huenti", autora Nadežde Purić Јovanović iz Beograda, dok je dobitnik "Zlatne sovice" Vera Priljev iz Beograda.

Tagovi: