Trivićeva: Šmita zovem "gospodin Šmit"

 Ovo su važni, ujedno i teški sastanci, ali mi smo stava da sa svima treba razgovarati, čak i onda kada se po nekim pitanjima ne slažemo sa sagovornikom, rekla je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a nakon sastanka sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom kojeg ne priznaje Republika Srpska.

Ona je istakla da je Šmit realnost u BiH i da iza njega stoje ozbiljne zemlje.

- Neko ga može zvati ovako ili onako, ja ga zovem 'gospodin Šmit'. U zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, koje su potpisale sve parlamentarne stranke, a za koje sam i ja glasala se konstatuje da 'visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom', ali u ovom zaključku nigdje ne piše da sa g. Šmitom ne treba razgovarati - rekla je Trivićeva.

Rekla je da je osnovna tema razgovora bila budućnost, te istakla da su za budućnost najvažnije unutrašnje snage, politički predstavnici u BiH, koji za budućnost imaju najveću odgovornost, koja ne može biti na nekome sa strane.

- Iznijeli smo stav u vezi ustavne pozicije Republike Srpske, da su direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, entitetsko glasanje, Dom naroda, donošenje odluka u Predsjedništvu konsenzusom, način glasanja u Savjetu ministara koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići - rekla je Trivićeva.

nezavisne.com