U Doboju sutra blokada magistralnog puta zbog nepotvrđivanja izbora

Opozicione stranke kontrolisaće zaposlene u Gradskoj upravi i javnim ustanovama da li će za vrijeme radnog vremena učestvovati u protestima pristalica SNSD, DEMOS i “probosanskih snaga” na ulazu u Doboju u prigradskog naselju Vila.

Protesti su nezvanično najavljeni sutra (četvrtak) sa početkom u 11 časova putem portala aktuelnih vlasti, nezadovoljnih zbog skoro izvjesnog poništenja i ponavljanja izbora za Doboj, koji su, po njima, bili neregularni 15. decembra.

"Kontrolisaćemo da li među učesnicima protesta ima zaposlenih u javnoj upravi, odnosno da li su oni u vrijeme kada su planirane blokade magistralnog puta M 17 na ulazu u Doboj iz pravca Federacije. Znamo i scenario, po kojem će se oni održati. Planirano je da se navodno spontano okupe nezadovoljni zbog nepotvrđivanja izbora za Doboj od strane CIK i onda da se pojavi Gradonačelnik Boris Jerinić i zamoli da se okupljeni protestanti raziđu", kaže Miroslav Borojević iz Narodnog pokreta “Banjaluka zove”.

Ovaj politički subjekt je najavio podnošenje novih krivičnih prijava zbog lažiranja izbora održanih 15. novembra, a sa optužbama na rad Gradske izborne komsije Doboj i zahtjevima za smjenu kompletnog sastava pridružili su im se i predstavnici PDP, SDS i DNS na danas održanoj konferenciji za medije.

Zatražili su da CIK u Doboju formira nezavisnu izbornu komisiju, da u ponovljenim izborima bude onemogućen rad svim predsjednicima i članovima biračkih odbora kod kojih su uočene izborne nepravilnosti, te da ponovljene izbore prate nezavisne organizacije i da na biračkim mjestima bude postavljen video-nadzor.

Nakon potvrđivanja izbornih rezultata u BiH posljednjeg dana roka za objavu 15. decembra, sa izuzetkom za Doboj i Srebrenicu, ove dvije izborne jedinice su sve bliže poništenju i određivanju novog roka za njihovo ponovno održavanje. To je GIK na sjednici 19. novembra i nagovjestio usvojivši zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu koji je dostavljen CIK.

Lj. Đurić

Tagovi: