U Jablanici spasioci iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Češke

Dijelovi BiH su i jutros, dva dana nakon što su ih zadesile katastrofalne poplave i odron, u lošem stanju, a spasilačke službe danas stavljaju fokus na Jablanicu.

Pripadnici civilne zaštite, gorske službe spašavanja i policije su već raspoređeni na terenu, a tu je i građevinska mehanizacija. BiH je uputila zahtjev za međunarodnu pomoć, koja je stigla u vidu opreme i ljudskih resursa.

Fokus će biti na Donjoj Jablanici i čišćenju puteva prema Blidinju i Prozoru, kao i Mostaru, prema kojem je saobraćanje omogućeno hitnim službama, ali ne i civilnim putničkim vozilima.

Prema informacijama Sabahudina Spahovića iz Federalne uprave civilne zaštite, dovoljno je resursa i mehanizacije na terenu te nije potrebno da se građani samoinicijativno organizuju i dolaze da pomognu. Preporuka je, kako kaže, ne dolaziti zbog prevelikog rizika na lokacijama još uvijek od potencijalnih novih odrona i poplava. Međutim, ukoliko bude bilo potrebe za dodatnim ljudstvom, FUCZ će uputiti javni poziv.

“U proteklom danu smo uspjeli pronaći jednu žrtvu u Jablanici i sada imamo 13 stradalih u evidenciji. Još uvijek tragamo za sedam mještana”, kazao je za Klix.ba

Navodi se da, prema njihovim informacijama, vjerovatno nije stradao niko iz automobila koji su pronađeni na cesti, a koji ne pripadaju građanima Jablanice. Strahovalo se da ih je bujica odnijela, međutim pretpostavlja se da su ipak napustili vozila i sklonili se kada se sve počelo događati.

Banjaluka.net

Tagovi: