U Srpskoj godišnje strada 50 žena od karcinoma grlića materice

U Republici Srpskoj od karcinoma grlića materice godišnje život izgubi oko 50 žena, a oboli 200, rekla je ljekar porodične medicine Doma zdravlja Doboj Marina Јotić Ivanović.

"Ni na području dobojske regije situacija nije sjajna. Svake godine pet žena izgubi životnu bitku, a oboli njih 20", izjavila je Ivanovićeva prije početka današnjeg predavanja o prevenciji i dijagnostici raka grlića materice.

Ona je istakla da se karcinom grlića materice najčešće javlja kod žena u dobi od 35 do 45 godina.

Ivanovićeva je rekla da je neophodno podići svijest kod žena o redovnim ginekološkim pregledima.

"Prema podacima Insituta za javno zdravstvo Republike Srpske za period od 2012. do 2016. godine, karcinom grlića materice na području dobojske regije je treći po zastupljenosti kancer, odmah iza raka dojke i kolorektalnog karcinoma", navela je Ivanovićeva.

Ginekolog-akušer Јadranka Đuranović Miličić poručila je da se tokom redovnih ginekoloških pregleda mogu uočiti premaligne pojave kod žena, koje su stoodstotno izlječive i ne zahtijevaju radikalne terapije.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić pohvalila je rukovodstvo dobojskog Doma zdravlja na kontinuiranom radu u cilju podizanja svijesti o preventivnim mjerama za očuvanje zdravlja stanovništva.