U svađi dva sindikata trpe samo zaposleni

Ističe rok važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama, a politika se sve više uvlači u dva sindikata koji ih zastupaju i time se ugorožava ostvarivanje njihovih prava iz radnog odnosa.

Problemi su u tumačenju repezentativnosti i pravima predstavljanja, koje je stiglo i pred Ustavni sud RS.

Naime, Sindikat uprave predao je Inicijativu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Posebnog kolektivnog ugovora o izmjenama i dopuni Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

“Maske moraju konačno pasti i javnost mora saznati istinu. Mora prestati falsifikovanje i prisvajanje zasluga za rad našeg sindikata. Očekujemo da Ustavni sud odredbe proglasi ništavnim, jer su potpisane na nezakonit način od strane neovlaštenih lica”, kaže za naš portal predsjednik Sindikata uprave Božo Marić, dodavši da je Ustavni sud RS inicijativu zaprimio 7. avgusta, a da Posebni kolektivni ugovor prestaje da važi 17. odnosno 24. avgusta.

On je pojasnio da je Sindikat uprave potpisnik osnovnog teksta ugovora prije tri godine i da se taj akt može mijenjati samo uz njegov pristanak i učešće u pregovorima. Pozivajući se na član 108. stav 2 Ustava RS, koji propisuju da propisi i drugi akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

“Samo naš Sindikat i nadležno ministarstvo mogu mijenjati osnovni ugovor na način i u postupku u kojem je zaključen. Uprkos izričitoj odredbi ugovora, izmjene i dopunu  izvršila je strana koja nije potpisnik osnovnog ugovor”, iznio je Marić formalno uporište kojim traže da se taj akt poništi.

Inače, Sindikat uprave je ranije izrazio negodovanje zato što nije formiran Odbor za pregovore za zaključivanje sporazuma sa ministarstvom o produženju važenja posebnog kolektivnog ugovora, optuživši za to suparnički sindikat.

Marić već dugo u javnosti iznosi podatke po kojima sindikat na čijem je čelu predstavlja 8.443 radnika, a Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS 3.222 radnika.

LJ. ĐURIĆ

Tagovi: