Useljena zgrada socijalnog stanovanja u Brodu (FOTO)

U novu zgradu socijalnog stanovanja u Brodu, izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), danas je useljeno 15 porodica korisnika alternativnog smještaja.

U ime Vlade Republike Srpske ključeve stanarima uručio je vršilac dužnosti direktora republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić koji je istakao da je vrijednost investicije 590.000 KM, te dodao da je opština Brod, na koju ne biti preneseno pravo vlasništva, u realizaciji projekta učestvovala sa gotovo 50.000 KM.

Aćić je najavio da će do kraja 2022. godine, do kada traje RSP, socijalne stanove na korištenje dobiti 679 porodica u 15 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH naveo da je do sada izgrađeno 1.500 stambenih jednica, u izgradnji je oko 400, a 1.000 stambenih jedinica je u fazi projektovanja.

- U okviru RSP biće zbrinuto oko 3.200 porodica u cijeloj BiH. RSP podrazumijeva angažovanje više od 270 miliona evra donatorskih sredstava, od čega je najveći iznos obezbijedila EU kao i zemlje donatori. Od pomenutog iznosa oko 65 milina eura se ulaže u BiH koja sa lokalnim zajednicama i drugim nivoima vlasti u projektu participira sa oko 10 miliona evra - naveo je Mahmutović.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić je na ceremoniji uručenja ključeva poželio stanarima srećan život u novim stanovima i zahvalio svim donatorima koji su učestvovali u ovom projektu.

Jovičić je naveo da se učešće Opštine u ovom projektu ogleda kroz obezbjeđenje lokacije i uređenja zemljišta, građevinske dozvole, rente, te priključcima objekta na komunalnu infrastrukturu.

Opština Brod