Uticaj korone na izborni proces: 100.000 rolni toalet-papira za izbore

Održavanje izbora u uslovima virusa korona značajno će poskupjeti, iskomplikovati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na svakom biračkom mjestu mjeriti temperatura biračima, a prostorije na dan izbora moraće se provjetravati najmanje jednom svakih sat vremena.

Iz Instrukcije o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima pandemije kovid-19, koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH, pored standardne opreme biće neophodno obezbijediti i više od 100.000 rolni toalet-papira, isto toliko maski i rukavica te više od 40.000 ubrusa.

U ovoj instrukciji se navodi da će po jednom biračkom mjestu, kojih u BiH ima oko 5.500, biti neophodno obezbijediti po 20 rolni toalet-papira, isto toliko maski i pari rukavica, ali i osam papirnih ubrusa, jedan beskontaktni toplomjer i po tri jednokratna kombinezona i tri vizira za članove biračkih odbora koji direktno rade sa biračima.

"Tri sredstva za dezinfekciju radnih površina za glasačke kutije, dva sredstva za dezinfekciju ruku, dva čvrsta i jedan tečni sapun, kao i po jedno sredstvo za dezinfekciju radnih površina za biračko mjesto i sredstvo za dezinfekciju pultova, te kanta za odlaganje rukavica i maski kao i uputstva o postavljanju kante", stoji u instrukciji.

Osim toga mora se obezbijediti po jedan poster "Upozorenje na opasnost od kovida-19" i "Pravila u vezi sa zdravstvenom zaštitom od virusa kovid-19" i tri žute samoljepljive trake s natpisom "Držite rastojanje od najmanje 1,5 metara".

Od svega ovoga upravo rastojanje od 1,5 metara može biti najspornije jer postavlja se pitanje kako posmatrač na izborima koji gleda da sve protekne u najboljem redu može sa te distance iskontrolisati člana biračkog odbora, posebno kada je riječ o brojanju glasova.

"Radna površina predviđena za brojanje glasačkih listića će se prije početka procesa brojanja očistiti i dezinfikovati sredstvom za dezinfekciju radnih površina. Član biračkog odbora koji broji glasačke listiće dužan je da svaki glasački listić podigne i pokaže ga posmatračima poštujući propisane mjere zaštite života i zdravlja svih učesnika u ovom procesu", navodi se u ovoj instrukciji.

Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka, pita se kako će posmatrač recimo sa daljine od 1,5 metara u večernjim satima moći vidjeti šta je zaokruženo ili za koga je birač glasao.

"Bez daljeg da će se izborni proces u ovim uslovima iskomplikovati. Ima tu još dosta pitanja ne samo tokom izbornog dana. I prije izbora ima izuzetno frekventnih aktivnosti kao što je recimo obuka članova biračkih odbora. Slijedi niz neobičnosti, a kako će sve funkcionisati o tom - potom", rekla je za "Nezavisne" Batinareva. Po njenom mišljenju, sigurno će doći do poskupljenja izbornog procesa, ali i logično do pada izlaznosti ako se uzme u obzir obaveza držanja distance i drugih stvari.

U CIK BiH pokušali smo saznati koliko će koštati sama nabavka dodatne opreme zbog pandemije virusa korona, ali ni nakon nekoliko dana "Nezavisne" nisu dobile odgovore na pitanja.

Iz razgovora sa pojedinim članovima opštinskih izbornih komisija može se zaključiti da ni u CIK-u nisu načisto ko će to sve platiti s obzirom na to da su im u nekim prvim razgovorima rekli da će oni obezbijediti rukavice i maske, a da za ostalo ne znaju.

"Ukoliko postoji ograničena količina zaštitne opreme, koju je svaki član biračkog odbora dužan nositi, predsjednik ovog odbora odredit će vrstu zaštitne opreme za članove biračkog odbora koji su u naјčešćem i direktnom kontaktu sa biračima, kao što je kontrolor reda i slično", navodi se u pomenutoj instrukciji i dodaje da se sva biračka mjesta prije otvaranja i tokom cijelog izbornog dana moraju temeljno čistiti u redovnim intervalima, što uključuje i čišćenje unutar kabina za glasanje i stolova koji se koriste za razmjenu dokumenata i izdavanje glasačkih listića.

Kada je riječ o mjerenju temperature, instrukcijom se propisuje da je ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda dužan beskontaktno izvršiti mjerenje tjelesne temperature, a ako se ispostavi da je ona povišena - dužan je birača uputiti u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinfikovana i očišćena.

"Predsjednik biračkog odbora ili član zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu će osigurati da se biračko mjesto provjetrava svakih 60 minuta tokom izbornog dana", navodi se u instrukciji i dodaje da će u slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu - ona će mu biti izdata iz zaliha koje je zadužio birački odbor.

Po jednom biračkom mjestu potrebno je obezbijediti:

  • 20 rolni toalet-papira
  • 20 pari rukavica
  • 20 maski
  • 8 papirnih ubrusa
  • 3 jednokratna kombinezona
  • 3 vizira za članove biračkih odbora koji direktno rade s biračima
  • 3 sredstva za dezinfekciju radnih površina za glasačke kutije
  • 3 žute samoljepljive trake sa natpisom "Držite rastojanje od najmanje 1,5 metara"
  • 2 sredstva za dezinfekciju ruku
  • 2 čvrsta sapuna
  • 1 beskontaktni toplomjer
  • 1 tečni sapun
  • 1 sredstvo za dezinfekciju radnih površina za biračko mjesto
  • 1 sredstvo za dezinfekciju pultova
  • 1 kanta za odlaganje rukavica i maski te uputstva o postavljanju kante
  • 1 poster "Upozorenje na opasnost od kovida-19"
  • 1 poster "Pravila u vezi sa zdravstvenom zaštitom od virusa kovid-19"
  •  

Nezavisne novine 

Tagovi: