Veliki posao Pere Djetlića šestočlane porodice Abutović 

Originalne drvene igračke koje prave Jovana i Marko u radionici „Pera Djetlić“ uskoro bi mogle postati ozbiljan posao šestočlane porodice.

Ovaj mladi par i pored četvoro djece pronalazi vrijeme za izradu raznih ukrasnih drvenarija kao što su kućice za ptice u neobičnim oblicima i konjići za ljuljanje i dječje kuhinjice.

 

Jovana i Marko Abutović deset godina se bave pravljenjem drvenih igračaka, a posao je došao iz hobija.

- Ideja za pravljenje drvenih igračaka bila je Markova. Ispočetka mu je to bio hobi, pravio je razne ukrasne drvenarije. Kasnije smo naišli i na kupca jednog konjića, pa zatim kuhinjice i tako smo shvatili da se hobi može pretvoriti u jedan mali unosan posao – rekla je Jovana. 

Uz stalne poslovne obaveze nastoje da izađu u susret svima i svaku dječju želju i ideju pretvaraju u stvarnost. 

 

- Želimo, prije svega, svojoj djeci da budemo primjer kako da rukama i radom stvaraju budućnost. Mališani su često sa nama u radionici, a desi se da negdje  vide nešto napravljeno od drveta i da kažu: „E, to smo mi napravili“ - naveo je mladi par. 

Istakli su da je mnogo truda, rada, snage bilo potrebno da zajednički istraju u ovom poslu.

- Danas pravimo sve što neko zatraži - od drvenih stolica i stolova sa raznim motivima i to po svojim šablonima. Ne želimo da odbijemo ništa, nego da probamo i naučimo da pravimo i ono što ranije nismo – navela je Jovana. 

 

Abutovići kažu da globalna kriza nije zaobišla ni njih.

- S obzirom na to da je u zadnje dvije godine cijena drveta i drvnih materijala uvećana za više od 100 odsto, ni ovo zadnje generalno poskupljenje nije nam nimalo išlo na ruku – kazali su oni. 

Ističu da prava roba nađe kupca. Cijene njihovih proizvoda su neminovno rasle u skladu sa svim, ali uspijevaju da zadrže kupce koji znaju da prepoznaju trud i rad, a naravno i kvalitet. 

 

- Najstarija djevojčica je sad školarac i voli da se hvali drugarima kako njeni roditelji prave drvene igračke. Svi povremeno sa nama izrađuju neke sitne proizvode za drugare ili samo da se „pokažu“ pred njima kada dođu. Snalaze se. Una je zadužena za finansije, Danilo za proizvodnju, a Tina vodi računa o radnom vremenu. Simona je jos mala, ali s vremena na vrijeme u radionici napravi raspored po svome – zaključuje  Jovana. 

J. Jelić