Veliko srce kardiologa: Novac od nagrade poklonio ovoj djevojčici

Kardiolog Tomislav Kostić (43) iz Niša, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra u Nišu, jedan je od ovogodišnjih dobitnika nagrade Skupštine grada “11.januar”.

Novčani dio priznanja od oko 130.000 dinara (2.160 maraka) poklonio je djevojčici M. K. (12) koja se oporavlja u bolnici nakon što ju je oteo i držao zatočenu deset dana Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin.

Najviše gradsko priznanje doc. dr Kostiću je pripalo za izuzetne rezultate u karijeri tokom koje je ugradio je više od 3.500 pejsmejkera i sproveo preko 2.000 dijagnostičkih i invazivnih procedura a nakon uručenja nagrade, talentovani stručnjak pokazao je ne samo da je vrstan kardiolog već da ima i veliko srce.

– Odlučio sam da kompletan novčani dio nagrade poklonim djevojčici za liječenje i rehabilitaciju. Bio sam pogođen time što se dešavalo, što živimo u 21. vijeku, a dešavaju se ovako monstruozne stvari. Lično sam sve to doživljavao i proživljavao, nervirao se i sekirao, jer i sam imam dvije ćerke od kojih je starija ima 13 godina. Na neki način sam želio da joj pomognem da sve to što prije zaboravi pa sam u trenutku odlučio da joj poklonim cjelokupni novčani iznos nagrade. Nadam se da ćemo se i mi kao društvo se što dozvati pameti da se ovakve stvari nikada više ne dešavaju u ovoj zemlji, a njoj želim da se što prije oporavi i zaboravi na sve – kaže doc. dr Kostić.

Ovaj uspješni kardiolog, koji je autor i koautor preko 100 naučnih radova, od kojih su više od 20 objavljeni u međunarodno priznatim stručnim časopisima, kaže da je nagrada “11.januar” koja mu je uručena, priznanje i za samu kliniku i sve kolege

– Puno mi znači ova nagrada, u karijeri ljekara dođu puno priznanja, ali kada neko dođe iz svog grada to priznanje se svrstava u nešto najvrijednije što sam dobio. Ova nagrada je prije svega I afirmacija za kliniku jer sav taj rad koji stoji iza mene ne bi bio moguć bez jednog timskog rada svih ljekara, mojih profesora, mentora, svih ljudi koji su mi pomogli u karijeri. Kardiologija je takva vrsta poslova da pojedinac ništa ne bi sam mogao da uradi, naročito u oblasti interventne kardiologije kojom se ja bavim. Iza svega stoji jedan timski rad i na neki način ovo je priznanje koje afirmiše Kliniku za kardiologiju KC u Nišu – istakao je doc. dr Kostić.

(Blic)