Vlada RS preuzima "Sarajevo-gas"

Vlada Republike Srpske je spremna da investira oko 10 miliona KM u kompaniju "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva, saznaju "Nezavisne".

"Sarajevo-gas" je trenutno 40 odsto u vlasništvu državnih fondova, a ostali akcionari su investicioni fondovi, kastodi banka i mali akcionari.

Ova kompanija ima dozvolu za transport prirodnog gasa na 40 km gasovoda između Zvornika i Kladnja.

Kako saznajemo, Vlada RS je 1. septembra ove godine donijela odluku kojom se zadužuje Investiciono-razvojna banka RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju, i to Akcijskog fonda Republike Srpske, Fonda za restituciju Republike Srpske i Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske izvrše preuzimanje redovnih akcija ovog privrednog društva prema proceduri definisanoj Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

IRB RS je 28. septembra objavio poziv za dostavljanje ponuda za izbor posrednika (agenta) za izvršenje usluga organizovanja i sprovođenja postupka ponude za preuzimanje redovnih akcija "Sarajevo-gasa".

Nedeljko Elek, direktor ove kompanije, potvrdio je za "Nezavisne" da je Vlada Republike Srpske donijela ovu odluku te istakao da je ovo dobar potez.

- U ovim trenucima kad se svi bore za energetsku nezavisnost bitno je da i mi budemo energetski nezavisni od stranih kompanija. Imali smo oko 60 kilometara gasovoda koji nije bio u vlasništvu države, već Kristal fonda. Ono što moram reći je da su ljudi iz ovog fonda bili veoma korektni i brzo smo se dogovorili da oni izađu iz toga i da ih isplatimo po nominalnoj cijeni akcija i da država preuzme upravljanje 'Sarajevo-gasom'. Čim država preuzima upravljanje, preuzima i tih 60 kilometara gasovoda na istoku Srpske, a koji snabdijeva i federalno Sarajevo - objašnjava Elek.

Istakao je da je to gasovod koji ide od Šekovića do Kladnja, ali i da planiraju zajedno sa Vladom RS izgradnju novih 70 kilometara.

- Iz vlastitih sredstava finansiramo pravljenje velike gasne stanice u Šekovićima koja će da bude sabirna tačka odakle će da krene gasifikacija Šekovića, Vlasenice, Milića, Han Pijeska i ski-centra 'Ignjišta'. Radimo takođe gasifikaciju Pala, Istočnog Novog Sarajeva koje nije obuhvaćeno i Olimpijskog centra Jahorina - naglasio je Elek.

Iz Penzijskog rezervnog fonda RS su kratko rekli za "Nezavisne" da su upoznati s odlukom Vlade RS i da će u narednom periodu imati aktivnosti za realizaciju ove investicije.

Podsjećamo, Vojin Mitrović, aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH, prije nekoliko mjeseci je preko svojih bijeljinskih kompanija "Oktan promet" i "Šipad komerc" prodao akcije "Sarajevo-gasa" Kristal fondu.

Kako su tada pisali mediji, "Oktan promet" imao je 15,1 odsto akcija u "Sarajevo-gasu", a "Šipad komerc" 4,9 odsto i nakon ovih transakcija nije ih više bilo na listi top 10 najvećih akcionara ove kompanije.

Mitrović je prodao dionice u transakcijama realizovanim na Banjalučkoj berzi 1. jula ove godine.

"Duif Kristal Invest AD - Omif Maximus Fund" je inače u "Sarajevu-gasu" bio treći dioničar po broju akcija i imao ih je oko 20 odsto.

Najveći akcionar "Sarajevo-gasa" je Raiffeisen banka (preko kastodi računa) sa 31,7 odsto. Akcijski fond RS ima 30 odsto, Fond za restituciju RS pet odsto i Penzijski rezervni fond 10 odsto.

nezavisne.com