Vlada se zadužuje 40 miliona da „počasti” mlade i penzionere sa 100 maraka

Objavom u Službenom glasniku na snagu su stupile odluke Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći mladima, boračkim kategorijama i penzionerima u iznosu od po 100 maraka.

Zanimljivo, u istom broju od 30. juna je objavljena i Odluka o 49. emisiji obveznica, kojom će se Vlada Republike Srpske zadužiti za 40 miliona maraka.

Upravo toliko je prema ranijim procjenama potrebno da se ova pomoć isplati.

Mladi u Republici Srpskoj od sutra pa sve do 25. jula će se moći prijaviti za svojih stotinu maraka.

Prijava će se vršiti preko linka Vlade RS koji još nije aktivan, a jedini uslov je da imaju između 16 i 29 godina te prebivalište u Republici Srpskoj.

- Uputstvo o načinu popunjavanja i podnošenja prijave objaviće se na portalu - navodi se u Odluci Vlade Srpske.

Kada su u pitanju boračke kategorije i penzioneri, koristiće se postojeće evidencije, odnosno oni neće imati obavezu da se prijavljuju.

Interesantno je da je paralelno sa ovim aktivnostima donešena i Odluka o novom zaduženju, emisijom obveznica “teškom” 40 miliona maraka posredstvom Banjalučke berze.

Dospijeće emisije je pet godina a kamatna stopa četiri odsto na godišnjem nivou.  U odluci se ne navodi u koje svrhe će novac biti utrošen.

Republika Srpska je do sada emitovala 74 emisije obveznica kojima se zadužila 1,9 milijardi maraka.

Novac prikupljen na ovaj način se koristio za razne svrhe, od izmirenja stare devizne štednje i ratne štete do plaćanja obaveza dobavljačima.

Ekonomista Svetlana Cenić u izjavi za CAPITAL kaže kako je ne bi iznenadilo da se iz obveznica isplati pomoć. Prema njenoj ocjeni Finansijsko stanje Republike Srpske nije idealno.

To, kaže ona, pokazuje i posljednja aukcija trezorskih zapisa Vlade RS, koji se nisu mogli prodati jer banke nisu raspoložene da kupuju s obzirom na rizik.

- Sve se radi bez ikakvog sistemskog rješenja. Odnosno po sistemu daj da premostimo izbore, a onda će neko vraćati. Ako se vlast izgubi, to će rješavati neko drugi, a ako se izbori dobiju ići će se na ublažavanje retorike i pružanje ruke Evropi i MMF-u, za novac. Drugog rješenja nema - kaže ona.

CAPITAL: D. Tovilović

 

Tagovi: