Vlasnik "Prointera" želi da preuzme “Bosku”

Firma "Kaboss pro" iz Beograda, iza koje stoji vlasnik banjalučkog "Prointera", želi u potpunosti da preuzme vlasništvo nad Robnom kućom „Boska“, saznaje portal CAPITAL.

Naime, "Kaboss pro", koji trenutno posjeduje 28,5 odsto akcija „Boske“, obavijestio je zainteresovane o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje.

Prema zvaničnim podacima iz privrednih registara iza ovog preduzeća stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije "Infinity international Group", a u čijem sklopu posluje i "Prointer".

Jedini vlasnik preduzeća "Kaboss pro" je "Girtpro inženjering" takođe iz Beograda, a koje je osnovao Đurić.

Na dan objave obavještenja oni posjeduju 6.540.801 akcija u ovom akcionarskom društvu ili procentualno 28,5 odsto.

Na drugom su mjestu po udjelu u vlasništvu “Boske”, a ispred njih je samo kompanija "Zekstra" Banja Luka koja raspolaže sa 29,94 odsto akcija.

Za svaku akciju "Kaboss pro" se obavezuje da će platiti cijenu od 0,39 KM.

- Ta cijena je utvrđena u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja prosječnu ponderisanu aritmetičku sredinu zaključnih cijena akcija ostvarenih na berzi u posljednjih šest mjeseci prije objavljivanja namjere za objavljivanje ponude za preuzimanje - navodi se u obavještenju.

"Boska" je u prošloj godini ostvarila dobit od 1,55 miliona marka što je za oko 160.000 maraka više nego godinu dana ranije.

Podsjećamo, Republika Srpska je krajem prošle godine izašla iz suvlasništva ove robne kuće jer su Fond za restituciju i PREF prodali 12,5 odsto svojih akcija za 1,1 milion KM.

Da podsjetimo, RK „Boska“ je u oktobru 2008. godine prodata konzorcijumu "Delta-Zekstra", u vlasništvu beogradskih biznismena Miroslava Miškovića i Dragana Đurića, za tri miliona evra.

Ugovor je u ime Vlade potpisao tadašnji i sadašnji ministar trgovine Predrag Gluhaković.

Međutim, još 2015. godine javnost je saznala da je iz Vlade Republike Srpske nestao ugovor o prodaji “Boske”.

Iako je sud naložio da se on predoči javnosti, zvaničan odgovor institucija je da je ukraden.

Mišković je kasnije svoj udio u vlasništvu "Boske" prodao Đuriću.

capital.ba

Tagovi: