Vrijeme je da stari idu u penziju, a da nas mlađi i sposobniji vode

Vrijeme je da onaj ko je za penziju u njoj i uživa, a da nas mlađi i sposobniji vode. Mislim da će novi saziv lokalnog parlamenta biti obogaćen nekim novim snagama i da će svi skupa raditi u interesu stanovnika naše opštine.

Rekla je ovo u intervjuu portalu MojBrod.info Svjetlana Mikač, aktuelna odbornica SDS-a u Skupštini opštine Brod. Za predstojeće lokalne izbore u BiH u ovoj opštini je kandidovana kao druga na listi SDS-a.

Na ovoj listi nalaze se brojni mladi ljudi, a Mikač smatra da je mladost snaga koja Brodu može da donese promjene na bolje.

Smatrate li da ste svojim radom i zalaganjem u Skupštini opštine Brod opravdali povjerenje koje su vam glasači dali na prethodnim Opštinskim izborima prije četiri godine?

Osvajanjem mandata kao odbornik sam dobila određena prava i obaveze. Učešćem u diskusijama, podnošenjem amandmana i prijedloga nastojala sam da doprinesem boljem životu svih u našoj opštini. Nažalost, u našoj skupštini praksa je da se ne gleda kvalitet prijedloga, niti amandmana, nego od koje političke opcije to dolazi. Veliki broj sjednica SO prenošen je putem radija, pa su mnogi građani mogli da čuju ko je sve od odbornika i na koji način učestvovao u diskusijama, ko se za šta zalagao i naravno da će njihov sud biti odlučujući za sve odbornike, pa tako i za mene.

Vi ste iz Liješća, odakle je i Miroslav Radovanović, osnivač i jedan od  prvaka SDS-a u cijeloj opštini Brod. Koliko je danas snažan SDS u Liješću i Brodu?

I ovim putem iskazujem svoje poštovanje i neizmjernu zahvalnost svim našim poginulim borcima, ali i porodicama poginulih boraca. Ime i djela Miroslava Radovanovića se poštuju kako u Liješću, tako i u Brodu. Zna se šta je sve taj čovjek učinio za naše mjesto. SDS u Brodu vodi narodnu politiku okrenutu budućnosti i očuvanju tradicionalnih nacionalnih, duhovnih i kulturnih vrijednosti. Mi u Liješću ispred SDS-a imamo četiri kandidata za odbornike od kojih su trojica mladi, školovani, pošteni i dobri ljudi. To govori o SDS-ovoj politici koja akcenat stavlja na angažovanje mladih ljudi. Naša lista za predstojeće lokalne izbore je sastavljena velikom većinom od mladih ljudi, odnosno na njoj su oni najviše zastupljeni. Naš kandidat za načelnika je Zoran Vidić, mlad i perspektivan čovjek koji se dokazao i u Narodnoj skupštini RS. Cilj nam je da mijenjamo društvo na bolje, a to mladost može najbolje.

Treba li Brodu više žena na rukovodećim pozicijama, posebno u privredi, organizacijama i ustanovama od opštinskog i republičkog značaja?

Društvo koje želi da se razvija i napreduje mora nastojati da stvori uslove u kojima će žene imati jednake šanse kao i muškarci. Iako se situacija popravila u posljednjih nekoliko godina u smislu da su žene zastupljenije u organima, organizacijama i ustanovama od značaja na svim nivoima, ali ih i dalje nema u privredi. Smatram da u našoj opštini ima žena koje su vrlo sposobne za takve pozicije i to treba da bude prioritet onima koji će o tome odlučivati u narednom periodu.

Da li su žene u Skupštini opštine Brod solidarne?

Ženska solidarnost se ne podrazumijeva, jer su partijski interesi jači. Nažalost, to je tako. Postoji određeni strah, da tako kažem, jer žene ne žele da se zamjere svojim partijskim liderima i solidarnost izostaje. Ženske političke mreže jedan su od modela dobre prakse za uključivanje više žena u politiku i njihovo osnaživanje i povezivanje, bez obzira na političku pripadnost, posebno na lokalnom nivou.

Pažnju javnosti ste privukli kad ste stali na stranu otpuštenih radnica iz Komunalnog preduzeća Komvod čiji ste radnik bili ili ste još?

Radnik više nisam, jer sam i ja otpuštena. Spajanje Komunalca i Vodovoda u novo preduzeće Komvod je jedan od najlošijih poteza aktuelne vlasti u Brodu. Da je to loš potez ukazivala sam i na sjednici SO kada je usvajan Elaborat o spajanju, jer se jasno moglo vidjeti koje su manjkavosti tog elaborata i tog spajanja. Vladajuća većina je to usvojila, a rezultat tog spajanja je gubitak od skoro 440.000 KM za samo devet mjeseci u prošloj godini. To je porazno, jer su prethodna dva nezavisna preduzeća pozitivno poslovala. Niko za to nije odgovarao, preduzeće je upropašteno, a uprava je i dalje ista. Nadam se da će neko pozvati na odgovornost ljude koji su do tog doveli, jer nam u Brodu ne treba još zatvorenih preduzeća.

Kako procjenjujete rezultate nadmetanja za načelnika opštine i kakav odnos snaga očekujete u lokalnom parlamentu nakon 15. novembra?

Naša lista i kandidatura za načelnika opštine Brod je zaključena, izlazimo sa velikim optimizmom i entuzijazmom i smatram da građani neće imati dilemu i da će svoje povjerenje dati našem mladom kandidatu za načelnika Zoranu Vidiću. On je svojim angažovanjem u Narodnoj skupštini pokazao kako treba da se bori za istinu, pokazao je da ima snage i volje da nešto učini za bolji život svih stanovnika naše opštine. Nama, kandidatima za odbornike to je dodatni vjetar u leđa da se zajedno sa njim izborimo za bolje sutra nas i naše djece.

Očekujem da će SDS imati i odbornicu, jer naša lista dokazuje da su tu žene koje zaslužuju priliku da pokažu da mogu i žele da rade za svoje mjesto. Koju god ženu izaberu sa naše liste, građani neće pogriješiti.

LJUBINKO ĐURIĆ