Za novog predsjednika Letonije izabran deklarisani homoseksualac

Letonski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics izabran je u srijedu u parlamentu za novog predsjednika države. Šef letonske diplomatije od 2011., 49-godišnji deklarirani homoseksualac zamijeniće na dužnosti Egilsa Levitsa koji je odlučio da se neće kandidirati za drugi mandat.

Učiniću sve kako bi naša zemlja prosperirala i bila sigurna - rekao je Rinkevics nakon glasanja parlamenta. Rinkevics se javno deklarirao kao homoseksualac 2014. Bio je prvi političar u Letoniji koji je to učinio. Letonski predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Letonija je članica EU i NATO-a i snažno podržava Ukrajinu u ratu te njezino pristupanje EU i NATO-u. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Rinkevicsu na izboru, ocijenivši da je “istinski prijatelj Ukrajine”.

Letonija će biti u dobrim rukama u iduće četiri godine - rekao je Levits nakon izbora svojeg nasljednika. Prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, Rinkevics je radio kao vanjskopolitički analitičar za javni radio Latvijas Radio, a zatim je radio za ministarstvo obrane i ured predsjednika.

unaworld.com

Tagovi: