Značajni pomaci u RS u vezi sa zaštitom prava i interesa djeteta

U pojedinim oblastima učinjeni su značajni pomaci u vezi sa zaštitom prava i interesa djeteta, međutim, normativni okvir, zakoni i podzakonski akti nisu garancija da će djeca dobiti posebnu zaštitu i da će svako od tog prava biti osigurano za svako dijete, rekla je za "Nezavisne" Gordana Rajić, ombudsman za djecu Republike Srpske, povodom obilježavanja "Nedjelje djeteta".

Kako kaže, primjetna je sve veća vidljivost djece i njihovih potreba, što je rezultat veće osviještenosti društva, ali i specifičnosti zaštite prava i interesa djece.

- Sistem zaštite djece traži mnogo više, i to uspostavljanje i definisanje određenih standarda, definisanje procedura, ali i kontinuiranu edukaciju i posvećenost stručnjaka različitih profila, kao i multidisciplinaran pristup u ostvarivanju prava djece i njihove zaštite - istakla je Rajićeva.

Prema njenim riječima, iako se godinama najvećim brojem prijava ukazuje na povredu prava djeteta na kontakt, druženje sa roditeljima sa kojima ne živi te prava djeteta na izdržavanje,

Ombudsman je u svojim izvještajima ukazivao na potrebu donošenja novog porodičnog zakona.    

- Možemo reći da je tu učinjen pomak s obzirom na to da je u proceduri donošenje ovog zakona, ali i zakona o privremenom izdržavanju, poznatijem kao alimentacioni fond, kojim će neka od ovih pitanja konačno biti definisana - kazala je Rajićeva.

Dodaje da se ovogodišnja tema Nedjelje djeteta tiče zdrave životne sredine i klimatske pravde.    

- To u praksi znači pravo djeteta na zdravu hranu, kvalitetan vazduh, promovisanje zdravih životnih stilova, a sve ima za cilj podizanje životnog standarda. Zaštita djece u alternativnoj brizi je nastavak onoga što je Ombudsman za djecu obrađivao, a prvo smo radili hraniteljstvo, zatim pravo na individualni smještaj, a sada će ta priča biti zaokružena izvještajem koji se odnosi na zaštitu djece u alternativnoj brizi - rekla je Rajićeva.

Željka Ilić, sekretar banjalučke Gradske organizacije Crvenog krsta, kazala je da će tokom ove nedjelje posjetiti nekoliko višečlanih porodica i odnijeti im potrepštine za bebe.

- Iz Crvenog krsta Republike Srpske dobićemo veš-mašinu za jednu višečlanu porodicu, dok će u subotu naši volonteri biti na trgu i prezentovati naše aktivnosti, dijeliti propagandni materijal i družiti se s mališanima - kazala je Ilićeva za "Nezavisne".

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine u oktobru, a u Banjaluci je u utorak održana i prodajna izložba radova djece Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje te će prikupljena sredstva od prodaje dječjih radova biti donirana u humanitarne svrhe.

Slogan pod kojim se ove godine održava je "Podijeli radost, znanje, ljubav", a koji podsjeća da briga o mališanima traje konstantno, te da se tokom ove nedjelje promovišu aktivnosti koje se odnose, ne samo na dječja prava, nego i na vrijednosti koje naše društvo njeguje i koje se prenose sa generacije na generaciju

nezavisne.com