Škola folklora u Hamiltonu: Srpski jezik uče kroz igru i pjesmu (FOTO)

Bogato posjećenim koncertom Škola srpskog folklora “Sloga” iz Stoni Krika, pored Hamiltona u Kanadi obilježila je deveti rođendan.

U punoj pozorišnoj sali Srednje škole u Hamiltonu folkloraši “Sloge” izveli su petnaest koreografija. Prikazali su igre iz Srbije, BiH i sa Korduna.

U program su učestvovale članice Etno grupe te operska pjevačica Vasilisa Atanacković. Izvedene su poznate srpske pjesme, mada mnogi od učesnika programa u potpunosti ne znaju srpski jezik. Etno grupa je troglasnim pjevanjem podsjetila je na stare i tradicionalne izvorne pjesme naroda Korduna.

Foto: Ilija Vujanović

Priznanja za rad dobili su koreografi Ljubomir Luka Popović, Boris Daić, Anastasija Velinović, Stefan Daić i Predrag Marinović, vođe muzičke sekcije Vasilisa Atanacković i Biljana Rajšić, te kostimiografi Mica Navala i Đurđica Daić.

-Veoma sam zadovoljan programom.Ovo je kruna našeg jednogodišnjeg rada i predstavlja veliki iskorak našeg ansambla. Pokazalo se da veliki trud naših učenika i brojne probe tokom godine nisu bili uzaludani. Čestitam i njihovim roditeljima koji su nam mnogo pomogli. Sa velikim optimizmom pripremamo nove planove – rekao je Ljubomir Luka Popović, umjetnički rukovodilac “Sloge”.

Škola srpskog folklora “Sloga” osnovana je u oktobru 2010. godine zajedničkim naporima uprave i roditelja srpske zajednice iz Hemiltona i okoline.

Foto: Ilija Vujanović

Od početka “Sloga” njeguje tradicionalnu igru i pjesmu kao Istinske umjetničke vrijednosti srpske kulturne baštine. Jedno od najmlađih folklornih društava na teritoriji Ontaria i Kanade preuzelo je primat po kvalitetu i raznolikosti programa. Dobro je organizovano i vođeno dobrovoljnim radom svojih članova.

- Ovo što su naša djeca pokazala predstavlja vrhunac folklornog ugođaja. Dobro se sjećam naših početaka sa 15 članova prve godine da bi danas okupili 95 članova. Na početku nismo imali svoje nošnje, a sada ih posjedujemo za sve koreografije – kaže Đurđica Daić, organizator i kostinograf.

Ona je najavila gostovanja u Nijagari, kanadskom Londonu i Mičineru, ali i nagradno putovanje prvog ansambla u Boston u susjednim Sjedinjenim Državama, a predviđeno je takođe druženje sa srpskom djecom u Montrealu.

(Ilija Vujanović, Svetozar Dančuo)

Tagovi: