Rudari ne odustaju od zahtjeva, rudnik za dan izgubio 350.000 KM

Više od 100 rudara Rudnika mrkog uglja Banovići i danas je protestovalo ispred Direkcije rudnika i do 13 časova držalo u blokadi željezničku prugu koja služi za prevoz uglja, ali su ih na kraju specijalci otjerali.

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku MUP-a TK deblokirali su prugu i pomjerili rudare na obližnji parking ispred Direkcije.

Zahtjevi rudara su i dalje isti - povećanje plate i toplog obroka i poboljšanje uslova rada. Poručuju da od svojih zahtjeva neće odustati.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije poduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju osiguravanja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka dalje štete u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalne štete u radu termoenergetskih objekata na području TK.

Rudar koji radi u jami RMU Banovići zaradi između 750 i 800 KM s noćnim radom, a ta primanja su s posljednjom plaćom smanjena. Rudari u vanjskom krugu zarade od 550 do 600 KM. Plate su im zadnji mjesec smanjene od 150 do 200 KM.

- Sramota je da direktor zaradi šest plata radnika na proizvodnji. To je bruka - rekao je Enes Turić, rudar.

Jedan od jamskih rudara je i Esad Pozderović, koji radi 11 godina u rudniku i kaže da su rudarima problemi došlo do grla.

- Nema šanse da napreduješ ako nemaš nikog. Drugi se guraju i laktaju. Ovaj problem nije tri mjeseca, već tri godine. Kako god treba negdje raspodijeliti, uzmu nam po 300 maraka, a daju nam regresa 200. Ovdje više tona neće proći - rekao je ovaj rudar.

Ibrahim Lapandić, tehnički direktor rudnika, kazao je da su rudarima rekli da odaberu od 10 do 20 predstavnika s kojima će pregovarati. On nije mogao potvrditi hoće li uslovi rudara biti ispunjeni. Smanjene plate pravda smanjenom proizvodnjom i ostvarenim rezultatima.

- Grupa rudara iz jame Omazići samoinicijativno se okupila. Sva okupljanja se po zakonu moraju najaviti, ukoliko se stupa u štrajk. Ova grupa je išla i mimo Sindikalnog odbora. U rudniku trenutno radi 2.850 ljudi, a ista grupa protestuje i jučer i danas. Mi želimo pregovarati, ali oni nisu spremni izabrati svoje predstavnike. Još nismo dobili napismeno njihova tri zahtjeva - rekao je Lapandić te dodao da iza svega stoje politički interesi.

Rudari tvrde da su predali pismeno Upravi zahtjeve te traže da izađu pred njih i očituju se. Kazali su i da neće silaziti u jamu dok se ne riješi njihov status.

Zbog protesta i blokade pruge, danas je rudnik bio na gubitku 350.000 maraka, a ako se problemi ne riješe, bit će u minusu pola miliona dnevno.

Tagovi: