Socijalni partneri korak bliže Opštem kolektivnom ugovoru

U organizaciji  Ministarstva rada i boračko - invalidske zaštite danas je održan trinaesti sastanak socijalnih partnera nakon što je stupanjem na snagu novog Zakona o radu 2016. godine prestao da važi ranije zaključeni Opšti kolektivni ugovor.

U pregovaračkom timu Konfederacije sindikata RS pored predsjednika Željka Tepavčevića bili su i potpredsjednici KSRS Božo Marić i Obrad Belenzada kao i član Predsjedništva Mirko Šerbedžija.

Sastankom je predsjedavao Ministar rada i boračko - invalidske zaštite Duško Milunović, a prisustvovali su i ministri u Vladi RS Anton Kasipović i Petar Đokić.

U višečasovnoj diskusiji u kojoj su učestvovali predstavnici UUPRS na čelu sa Predsjednikom Dragutinom Škrebićem kao i predstavnici SSRS , Vlade RS i KSRS učinjen je veliki iskorak u pregovorima i značajno približeni stavovi po pitanju regresa i uvećanja po osnovu minulog staža.

KSRS je ostala dosledna svom stavi da uvećanje po osnovu minulog staža mora iznositi najmanje 0,4% za svaku navršenu godinu staža, dok je Vlada RS iznijela novi predlog po pitanju regresa na način da najmanji iznos regresa mora biti jednak najnižoj plati u RS i obavezala se da će kroz izmjene zakona o porezima i doprinosima taj iznos regresa biti oslobođen poreza i doprinosa.