Kako je djevojka porijeklom iz BiH postala milionerka iz Beča

Matea Tadić, porijeklom iz BiH, ima 22 godine i već je milionerka, navodi austrijski Kurier.at.

Matea je rođena 1996. u Vilahu. Najmlađe je dijete u porodici, ima dvije starije sestre, a roditelji su porijeklom iz BiH.

Odrasla je u skromnoj porodici, uz puno odricanja i bez ikakvog luksuza. Samo sedmicu nakon završene srednje škole potpisala je ugovor o radu u kancelariji gradonačelnika Vilaha.

– Za taj posao sam se kandidovala još tokom posljednje školske godine – kaže Matea.

Tamo je radila dvije godine prije nego što joj se život “okrenuo naglavačke”.

– Posao je bio zabavan, ali nije mi bio doista i izazovan. Osim toga, htjela sam otići u Beč – otkriva.

Upoznala je Floriana Koščata, bečkog investicijskog bankara, koji je tada zbog poslovnih obveza boravio u Vilahu.

– Razgovarali smo i na kraju je rekao da vjeruje da ću se dobro uklopiti u njegovoj firmi. Mjesecima kasnije iznenada me nazvao i rekao da ima posao za mene u Beču. Jednostavno nisam mogla vjerovati svojim ušima, znala sam, ovu priliku sigurno neću propustiti – kaže Matea.

Već sutradan je otputovala u Beč, obavila razgovor za posao i postala najmlađa radnica firme u dobi od samo 20 godina, i to bez završenog smjera iz područja bankarstva.

– Tada mi je šef jasno rekao: “Obrazovanje je važno, ali to nije prepreka ako ga nemate. Tvoja volja je najvažnija’ – govori.

Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, 70–80 sati sedmično, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

– Učila sam iz stručne literature i od starijih kolega. Išla sam i izvan svojih granica kao početnik, morala sam naučiti kako se nositi s porazom i zastojima. Uspjeh u pregovorima nije uvijek pozitivan, 80 posto pregovora u poslu zapravo ne daje rezultate. I iznad svega, trebate jednu stvar: ličnu viziju kamo želite ići i do kuda želite stići. Morate znati tačno što želite postići svakog dana i zašto to radite. Vaš cilj mora biti ličan i što konkretniji – ističe Matea.

Kaže da radi posao iz snova.

– Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati puno novca. Zato što omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupovina ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena – kaže.

(Avaz)