Proizvodi iz Srpske u ruskom megalancu

Predstavnici ruske "O'key" grupe, koja u svom sastavu ima 150 maloprodajnih trgovina i diskonata u ovoj zemlji, odnijeli su iz Republike Srpske dvadesetak uzoraka proizvoda, od kojih bi neki mogli biti uskoro izloženi na njihovim policama.

Ukoliko proizvodi zadovolje njihove uslove, proizvođačima će se otvoriti vrata jednog od pet najvećih trgovinskih lanaca u zemlji od 145 miliona stanovnika.

Delegaciju, koja je u petak boravila u Banjaluci i sastala se s proizvođačima, predvodio je Armin Burger, generalni direktor grupe, koji je kazao kako je njihov cilj širenje biznisa i pronalazak novih poslovnih partnera i dobavljača.

- Postoji mnoštvo proizvoda koje želimo da uvozimo. Prije svega su u pitanju svježi proizvodi, alkohol, sirevi. Sve su to proizvodi koji su potrebni ruskom tržištu. Vjerujem da možemo ostvariti saradnju - kazao je Burger.

On predlaže da saradnja započne kroz isporuku manjih količina, a da se kasnije povećava.

- Naš krajnji cilj je da nađemo kompanije s kojima možemo poslovati, a koje će s nama širiti biznis u Rusiji. Mi svake godine širimo poslovanje za oko 20 odsto, tako da će snabdjevači imati priliku da zajedno rastu s nama, šire proizvode i povećavaju svoje količine - rekao je Burger, koji je u sklopu svoje posjete obišao i "Banjalučku pivaru" i "Vitaminku".

Dejan Ćato iz "Banjalučke pivare" kaže kako je rusko tržište izazovno, ali da bi imali šta da ponude.

- Kada je u pitanju ovaj lanac, vjerujem da možemo u potpunosti da ga podmirimo. Mogli bismo da isporučimo nekoliko stotina hiljada hektolitara godišnje - ocijenio je on.

Neka preduzeća iz Republike Srpske već duže vremena posluju u Rusiji, a iskustva su uglavnom pozitivna.

- Mi već dvije godine na to tržište izvozimo između 300 i 400 tona godišnje naših proizvoda. Nadamo se da ćemo i s ovim kupcem ostvariti saradnju - kazao je Aleksandar Kojović, generalni direktor Prehrambene industrije "Swisslion" Trebinje.

Domaćin sastanka na kojem su se u petak predstavile 24 domaće kompanije bila je Privredna komora Republike Srpske, a na inicijativu Ministarstva energetike i rudarstva.

Dragana Kokot, direktorica Sektora za ekonomsko-pravne poslove u Komori, kazala je kako će gostima iz Rusije naknadno biti dostavljene detaljne informacije o potencijalnim dobavljačima, a da će oni između sebe ugovarati eventualnu dalju saradnju.

- U pitanju su svi oblici saradnje, od uvoza gotovih proizvoda do proizvoda koje bi radili naši proizvođači za taj trgovinski lanac. Svi proizvodi koji zadovoljavaju tržište regiona, prihvatljivi su i na ruskom tržištu, a posebnih standarda nema. Dovoljno je da je proizvod sertifikovan od neke evropske kuće, odmah je prihvatljiv i na ruskom tržištu - kazala je ona, prenose Nezavisne novine.